Újabb túronyi gyilkosság – megszúrta, majd rágyújtotta a házat egy kupakért

Baranya - szerző: KT

Még egy Túronyban elkövetett emberöléssel meggyanúsították a fejszés gyilkost. Mint a helyi K. Zsolt beismerte, késsel megsebesített egy faluban lakó idős asszonyt, akinek fiát előzőleg Pécsre csalta, majd a nőre gyújtotta a házat – dr. Petőfi Attila vezérőrnagy, a Készenléti Rendőrség Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztályának vezetője borzalmas részleteket árult el a csak lapunknak adott exkluzív interjú során.

 

 

Túronyban 2016. május 12-éről 13-ra virradó éjjel meggyilkoltak egy 81 éves német férfit – emlékeztetett a főosztályvezető. A Baranya Megyei Rendőr-Főkapitányság 2016. május 18-án rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen. A 98 ezer forintot zsákmányoló tettest azóta elfogták, beismerő vallomást tett, a közeli, használaton kívüli kútba dobott fejszét a nyomozók meg is találták. A pécsi Ítélőtábla 2019. január 8-i jogerős döntése szerint minősített, nyereségvágyból valamint idős koránál fogva védekezésre korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés miatt életfogytig tartó börtönbüntetését tölti, melyből legkorábban 25 év múlva szabadulhat.

 

Siklós lezárta, nem látták a gyilkosságot

 

A gyanúsított elfogása előtt 48 nappal – 2017. február 3-án reggelre – Túronyban porig égett egy Petőfi Sándor utcai ház, amiben életét vesztette az ott lakó 88 éves hölgy. Teste teljesen elszenesedett, és voltak ugyan külsérelmi nyomok rajta, de azokat nem lehetett elkülöníteni a tűz miatt beomló födém okozta sérülésektől, sok következtetést nem lehetett a boncolás során sem levonni. Mint dr. Petőfi Attila a szövettan és a toxikológiai vizsgálatokra mutatva elmondta, annyit sikerült megállapítani, hogy a hölgy életben volt, amikor a ház kigyulladt, ugyanis a légutakban kormot találtak. A vezérőrnagy a tűzvizsgálati jegyzőkönyvre utalva megjegyezte, hogy a lángok keletkezésének helyét, okát, mechanizmusát nem lehetett tisztázni, és mivel az eljárás során idegenkezűségre utaló körülmény nem merült fel, a közigazgatási eljárást a siklósi nyomozók is lezárták.

 

A Kiemelt Ügyek Főosztályának nyomozói 2018 elején újra vizsgálni kezdték az ügyet – ismertette lapunkkal a vezérőrnagy. Mivel az országos illetékességgel rendelkező főosztály valamennyi gyanús eltűnés mellett a rendkívüli haláleseteket is vizsgálja, a túronyi tűz ügye is eljutott hozzájuk, így további adatgyűjtéseket és kihallgatásokat végeztek. Ekkor kerültek elő azok a gyanús körülmények, melyekről korábban hasábjainkon is írtunk.

 

Kiderült, hogy a helybéli K. Zsolt a tűz előtti reggelen motoros fűrésszel fát vágott, és miután fizetségét megkapta, az idős asszony 61 éves fiával töltötte a délutánt, aki anyjánál lakott. A férfivel Pécsre utaztak, akit rokonainál leitatott, és közben olyanról is kifaggatták, hogy milyen a ház berendezése, hol tartják az értékeiket, van-e kutyájuk, van-e gázpalack, milyen a födém, valamint hogy valamennyi helyiségben van-e éghető dolog – ismertette a vezérőrnagy. A ház ezen az estén porig égett.

 

A Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztálya 2018. január 25-én nyomozást rendelt el emberölés miatt. Megállapították, hogy K. Zsolt  2017. február 2-ról 3-ra virradó Pécsen, a rokonainál hagyta a nő fiát, majd két ismerősével, autóval visszautazott Túronyba azzal a szándékkal, hogy az idős asszony házából megszerzi az ott remélt készpénzt és ékszert.

 

A túronyi 28 éves K. Zsolt 2019 júniusában gyanúsítotti kihallgatásán elmondta, hogy miután két ismerősével visszautazott Túronyba, éjjel betört a Petőfi utcai házba. Mivel zajt keltett, az idős asszony felébredt, és felismerte leendő gyilkosát. Zsolt a nála lévő tőrkéssel többször megszúrta, megvágta, de azt nem nézte meg, hogy az idős nő meghalt-e. Ezután azért, hogy eltüntesse a nyomokat, minden helyiségben meggyújtott valamit – volt, ahol függönyt, máshol például terítőt. A házból csak egy gázpalack kupakját vitte magával, amelyet a késével együtt a saját házának derítőjébe dobta, ruháit pedig elégette. Ezeket a rendőrök július 9-én meg is találták.

 

A Készenléti Rendőrség Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztályának munkatársai a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást, melyet a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságnak adtak át.

 

Mint dr. Petőfi Attila vezérőrnagy elmondta, a szinte teljesen alapoktól kezdett nyomozás során a szennyvízaknában megtalált tárgyi bizonyítási eszközöktől a beismerő vallomásig sok minden rendelkezésükre áll. A feltételesen 25 év múlva szabaduló – ám visszaeső gyilkos – K. Zsolt az aljas indok miatt, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt az áldozat idős korára való tekintettel is könnyen tényleges életfogytiglant kaphat az újabb bírósági eljárások során.

 

Az ügyben írt korábbi cikkeiket ide kattintva olvashatja.