Tizenhárom baranyai település nyert wifit

Baranya - szerző: HH

Összesen 1780 település nyert WiFi4EU-utalványt az Európai Bizottság harmadik felhívásán. Több mint 11 ezer pályázó közül összesen 142 magyart választottak ki, közöttük most 13 baranyai található.

 

A kiválasztott települések önkormányzatai wifipontokat hozhatnak létre a közösségi élet olyan színterein, ahol még nem áll rendelkezésre ingyenes vezeték nélküli internetkapcsolat, például könyvtárakban, múzeumokban, parkokban vagy egyéb köztereken.

 

Magyarországról ebben a körben rekordszámú önkormányzat részesült támogatásban: Abaújszántótól Zsámbokig 142 település nyerte el az egyenként 15 ezer euró – csaknem 5 millió forint – értékű WiFi4EU-utalványokat.

 

A kiválasztott települések szerződést köthetnek azokkal a cégekkel, melyek a közterületeken telepíteni fogják a wifipontot, majd beválthatják a kapott utalványt. Minden wifipont legalább 3 éven át fog üzemelni. A WiFi4EU-hálózatok ingyenesen és reklámmentesen állnak majd a felhasználók rendelkezésére. A Bizottság 2020 végéig egy további felhívást tervez közzétenni azon települések számára, amelyek eddig nem kaptak utalványt.

 

Baranyában most Baranyahídvég, Fazekasboda, Ilocska, Kárász, Keszü, Kisjakabfalvam Kislippó, Komló, Magyarbóly, Marócsa, Nagypall, Okorág, Sellye, Véménd és Villány építhet ki wifis elérést.