Komoly kockázatot jelentenek a kormány adótervei – jön az ármeglepetés?

Gazdaság - szerző: KT

A Napi Gazdaság elemzői konszenzusa látványos ársüllyedést jósol októberre: az éves inflációt 6,2 százalékra várják a szakértők a szeptemberi 6,6 százalékos csúcs után. A piac 2012-re átlagosan 5,8 százalékos pénzromlást, jövőre 4,7 százalékot jelez.

Idén szeptemberben tetőzhetett az infláció Magyarországon, októberben pedig elkezdődhetett a lassú, de folyamatos süllyedés. A lapunknak nyilatkozó elemzők mindegyike arra számít, hogy jelentős mértékben, akár 0,4-0,5 százalékponttal is kisebb lehet az októberi érték − kedden publikálja a KSH az adatot −, amit elsősorban bázishatások, valamint az üzemanyag és a dohánytermékek árának csökkenése idézhetett elő.

Bár az Orbán-kormány októberben bejelentett két, összesen nettó mintegy 420 milliárd forintos (bruttó 760 milliárdos) megszorító csomagjának inflációs hatása még nem egyértelmű, a szakértők szerint jövőre ez csökkenti az infláció süllyedésének sebességét. A jegybanki cél azonban csak valamikor 2014-ben érhető el, ám mindez várhatóan nem zavarja az MNB monetáris tanácsának külső tagjait, hogy kihasználván létszámbeli előnyüket, folytassák a kamatcsökkentéseket. A piaci szakértők november 27-én is 25 bázispontos vágásra számítanak, amennyiben a külső környezetben nem áll be drasztikus hangulatromlás.

A következő hónapokban az élelmiszerek várhatóan tovább drágulnak, míg az üzemanyagár és a bázishatás mérsékli az inflációt − véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Novemberben ezért 5,7 százalékra vagy akár az alá eshet az infláció, míg decemberben − a dohánytermékek jövedéki adóemelésének köszönhetően − 5,8 százalékra kúszhat vissza. Jövő januárjában az áfaemelés kiesése miatt viszont 5 százalékig eshet az infláció, amit részben ellensúlyoznak az új adóintézkedések, például a tranzakciós adó áthárítása, valamint a BKV-tarifaemelés. Jövőre az év folyamán fokozatosan mérséklődhet a pénzromlás üteme, egyrészt a továbbra is gyenge belső kereslet, másrészt a bázishatás miatt, az élelmiszerek drágulása az év közepétől jelentősen enyhülhet − véli a szakértő. Az MNB jövő év végére 5-5,25 százalékra viheti le a kamatot.

Az inflációs folyamatoknál jövőre jelentős kockázatot jelentenek a még függőben lévő adóintézkedések, valamint az esetleges további költségvetési kiigazítás mértéke és szerkezete − állapította meg Jobbágy Sándor, a CIB Bank szakértője. A következő évben a fiskális intézkedések − így a jövedéki adó emelése, a gyógyszertámogatás csökkentése − ugyan további drágulást hoznak, de ezt ellensúlyozza a továbbra is nyomás alatt maradó belső fogyasztás − véli Gabler Gergely, az Equilor elemzője, aki szerint éves átlagban 2013-ban 4,4 százalékra süllyedhet az infláció.

Az októberi kisebb árindexhez az is hozzájárul, hogy nem folytatódik a dohánytermékek szeptemberben látott drágulása − véli Árokszállási Zoltán, az Erste Bank közgazdásza. A telekommunikációs költségek emelkedése a vártnál kisebb árcsökkenést okozott a szolgáltatásoknál szeptemberben, ez a hatás sem várható már októberben. Bár az élelmiszerek áremelkedése a következő hónapokban is folytatódhat, az utóbbi időben kedvező folyamatok láthatóak az üzemanyagok árában. Az olaj piacán vélhetően nem lesz jelentősebb áremelkedés a közeljövőben, és ha a forintárfolyam is stabil marad, akkor talán az elmúlt hetekben látott üzemanyagár-csökkenések után nem lesz komolyabb emelkedés sem − mondta Árokszállási. Mindezek miatt a 2012 egészére várható 5,8 százalékos átlagos infláció csak kisebb csökkenését várja jövőre az Erste.

(forrás: Napi Gazdaság)