Több megyében még most is nehezítik a közlekedést a télies útviszonyok

Helyi - szerző: KT

Több megyében is nehezítik a közlekedést a télies útviszonyok. Teljesen elzárt település nincs, de hétfőn egy baranyai települést egy ideig csak gyalogosan lehetett megközelíteni.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője hétfőn az MTI megkeresésére azt közölte: az Útinform késő délutáni összesítése alapján a főutak Miskolc és Szikszó környékén havasak, Harkán és Mohács tájékán hókásásak, Nagyatád, Békéscsaba, Sarkad, Gyomaendrőd és Putnok körzetében latyakosak, másutt szárazak vagy a kiszórt sótól nedvesek. A mellékutakon Vas, Zala és Baranya megyében, Nagyatád térségében, valamint Tolna és Bács-Kiskun megye déli felén, a Tiszántúlon, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén megyében téli útviszonyok jellemzőek: havas, hókásás, jégbordás és latyakos szakaszok váltakoznak. Másutt a mellékúthálózat száraz vagy a kiszórt sótól nedves.

A szóvivő elmondta azt is, hogy a síkosságmentesítési munkákhoz szombat reggeltől hétfő délutánig összesen csaknem 6400 tonna útszóró sót, 31 tonna kálcium-klorid-granulátumot, 168 ezer liter kálcium-klorid oldatot és 923 tonna érdesítő anyagot használt fel a társaság.

Baranya megyében Lovászhetény-Pusztakisfalut egy ideig csak gyalogosan lehetett megközelíteni, miután a szél a hétvégén hótorlaszokat emelt az oda vezető útra. Sárkány Sándor, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője az MTI érdeklődésére azt mondta: a problémát az okozta, hogy az út nem a Magyar Közút Nonprofit Zrt., hanem a helyi önkormányzat kezelésében van, amelynek nincsenek megfelelő eszközei ilyen mennyiségű hó eltakarítására.    A közútkezelő segítségével hétfőn kora estére sikerült eltakarítani a havat.

(MTI)