Önzetlenség – egy teljes útszakaszt tisztítottak meg

Helyi - szerző: KT

Évek alatt gyűlt össze az a több platónyi szemét az út melletti árokba dobálva, melynek eltakarítását helyi fiatalok közössége vállalta fel. A szállításhoz szükséges teherautót a Városgazdálkodás bocsátotta rendelkezésükre.

 

 

Nem volt politikai töltete, nem fotózkodtak élére vasalt melegítőben makulátlan fehér kesztyűvel, nem harsogták tervüket és csak véletlenül lehetett rájuk akadni – egyszerűen csak önzetlenségből, a környezet és a város előtt tisztelegve szervezett egy valóban hasznos környezetvédelmi akciót a helyi baráti társaság.

 

A benzinkút és a volt vízügyi telep közötti összekötő út környezetében több száz méteren, évek alatt elsuvasztott háztartási hulladék, bútor, kisgép, autóalkatrészek, sőt, zsákokba csomagolt építési hulladék is akadt. A legutóbbi szeméthalom alig néhány hetes, míg a legkorábbi valószínűleg már évek óta kint pihent – jelezték. Volt, aki úgy takarta le az illegálisan lerakott szemetét, hogy máshonnan vágott ágakat az elfedésükre, míg akadt, aki egy korábban komplett fagyasztó láda tartalmától – gondosan csomagolt húsoktól – szabadult meg a bokrok között.

 

Az illegális hulladéklerakás azért is érthetetlen, mert a minden bizonnyal közelebb lévő és könnyebben megközelíthető hulladékudvarokba ingyen le lehetett volna adni a talált lomok döntő többségét, nem kockáztatva a sokszázezres büntetést.