Túl a csúcson: a németek, szlovénok és a lengyelek is enyhíteni kezdik a korlátozásokat

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

Németország, Szlovénia, Lengyelország és Franciaország is túllendült a koronavírus-járvány csúcspontján, ezért hétfőtől fokozatosan enyhíti a járvány terjedése miatt hozott tiltásokat, korlátozásokat.

 

Szlovéniában hétfőtől újra kinyithatnak az építőanyagot, háztartási gépeket értékesítő boltok, az autó-, motor- és kerékpár szaküzletek és szervizek, valamint a vegytisztítók. A bevásárlóközpontokat kivéve kinyithatnak a 400 négyzetméternél nem nagyobb üzletek is, valamint a kutya- és macskaápoló szalonok, május elejétől pedig a fodrász és kozmetikai szalonok. Emellett enyhítenek a kijárási tilalmon is, így azok, akik másik járásban rendelkeznek ingatlannal, hétvégi házzal vagy földdel, szabadon mozoghatnak, ugyanakkor nem vásárolhatnak a helyi boltokban és nem érintkezhetnek a helyi lakosokkal. Engedélyeznek olyan szabadtéri sportokat, amelyek végzése közben nem kerülnek egymáshoz közel a játékosok, mint a tenisz, golf és a teke.

 

Horvátország egyelőre nem tervez enyhíteni a korlátozásokon, de Drazen Bozinovic horvát belügyminiszter utalt rá, hogy amennyiben a közeljövőben mégis feloldanak néhány rendeletet, azt a fertőzések függvényében régiónként fogják megtenni.

 

Lengyelországban hétfőtől az egészségügyi szabályok betartása mellett egyszerre többen tartózkodhatnak majd a boltokban és templomokban, újból megnyitják az erdőket, parkokat. A 100 négyzetméter alatti üzletekben egy pénztárra számolva már 4 vevő is tartózkodhat egyszerre, nagyobb boltokban pedig 15 négyzetméterenként 1-1 személy. Az utóbbi szabály a templomokra is vonatkozik, míg eddig csak öt hívő vehetett részt a szertartásokon. A bolti eladóknál egyúttal lázmérés)vezetnek be. Lazítanak a kijárási tilalmon is, újból lehet erdőkbe, parkokba járni, viszont a zöld területeken ezentúl is kötelező betartani az egymás közötti távolságtartás szabályait.

 

A német tartományokban is hétfőtől kezdik visszavonni a tilalmakat, de a társas távolságtartás szabályát egyelőre ők is megtartják. Bajorországban például egyelőre csak a barkácsáruházak, a kertáruházak és a kertészetek nyithatnak meg, a 800 négyzetméternél kisebb üzletek pedig egy héttel később. Brandenburgban a kiskereskedelem mellett a kulturális intézményrendszerre, a politikára és a vallásra is kiterjed a lazítások első köre, így a távolságtartást biztosítása mellett a jövő héten a múzeumok is megnyithatnak, a szabad ég alatt legfeljebb 20 fős demonstrációt lehet tartani, és ugyancsak 20 résztvevővel keresztelőket és gyászünnepségeket, temetéseket is lehet rendezni.

 

Hazánkban Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter jelezte: sikerült ellaposítani a járványgörbét. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a járvány tetőzését június-júliusra várják. A különböző panasszal jelentkezők, fertőzöttek hozzátartozói illetve a krónikus betegségben elhunytak teszteléséről nem tudni, így a megbetegedések száma nem mérhető össze más tematika alapján tesztelő és nyilvánosságot biztosító országokéval.