Kötelező a bírság – büntetésre hajtanak a pécsi rendőrök

Baranya - szerző: SzR

Kötelező helyszíni bírságot kiszabni gyorshajtás esetében akkor is, amikor egyébként figyelmeztethetnének is – derült ki egy intézkedés alkalmával, ahol közigazgatási határt el nem érő sebességtúllépés miatt intézkedtek a pécsi rendőrök. 

 

 

Ugyan korábban dr. Gulyás Zsolt ezredes, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője is megerősítette lapunknak, hogy amíg ő itt van, nincs kötelező bírságolás, valamint jogszabályban sincs foglalva a csekély mértékű sebességtúllépés fix helyszíni bírságolása, a csekket osztó rendőrök mégis állítják: kötelező bírságot kell kiszabniuk minden esetben, ezt pedig a pécsi Forgalomellenőrző Alosztályának vezetője határozta meg.

 

Lapunk kérdésére a helyszínen intézkedő tiszthelyettes azt a tájékoztatást adta, hogy a fix bírság kérdésében nem mérlegelhetnek, ugyanis – mint fogalmazott – arról nem a főkapitány dönt, hanem az alosztályvezető, Kósa Anett őrnagy. A helyszínen tartózkodó vezető beosztott szintén megerősítette, hogy bírságot kell kiszabni, nincs lehetőség mérlegelésre, ám ezt nem kívánta részletezni, csak annyit mondott, hogy ezt törvények írják elő. Megkerestük a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, akik közölték, hogy a kameráink előtt tett állításokkal szemben ilyen törvényben foglalt kényszere a rendőröknek valójában nincs is.

 

A sebességtúllépés büntetésének számos szabálya van. A mért és számított sebesség, a mérés- illetve az intézkedés helyének útvesztőjén túl lakott területen belül ötvenes táblánál azonban leszögezhető, hogy a közölt 65 kilométeres óránkénti sebességig a helyszínen intézkedő rendőr dönthet, hogy figyelmeztetést vagy 5 és 50 ezer forint közötti helyszíni bírságot szab-e ki. Az ettől éltérő állításnak a felelősség hárításán túl két szándéka lehet: így szeretnék elérni, hogy elfogadja a bírságot, illetve belső, titkos utasításra cselekszenek.