Fürdőnyitás – a lehetőség egy pünkösdi hétvégére is adott, de a jogi környezet kialakítására várni kell

Helyi - szerző: KT

A korábbi, júliusról szóló forgatókönyv mellett a fürdő a terveinek megfelelően tudott felkészülni a nyári üzemre, de a felpörgő események többet engednek sejtetni, mint amit a jogi szabályozás valójában lehetővé tesz. A fürdő lehetőségeiről Marosi Andrást kérdeztük.


 

A szakmai szervezetek közreadtak több kötelező érvényű ajánlást, amelyek kapcsán további, egyértelműbb szabályozás várható – ismertette a fürdő igazgatóságának elnöke a fürdő működését közvetlenül befolyásoló lehetőségekre mutatva. Mint a korábban is jelzett, hetekkel ezelőtt megkezdett előkészítési munkálatokat említve részletezte, ezek, illetve a szükséges engedélyek beszerzése után a fürdő akár már egy pünkösdi – május végi – nyitásra is készen áll, ami a jogi szabályozás megjelenéséig nem jelenti ennek az ígéretét is.

 

Marosi András összegezte: mivel a strand vagy a gyógyfürdő különböző rendszerben működő medencéinek egyértelmű és pontos jogi szabályozása a jelenlegi különleges helyzetre vonatkozóan nincs részletekbe menően kidolgozva, de a törvényi szabályozást befolyásoló kötelező jellegű szakmai ajánlások már rendelkezésre állnak. Emlékeztetett, a strandi nyitás elvi lehetőségét a kormány biztosította, de kiemelte, hogy ennek pontos feltételrendszere még kidolgozás alatt áll. Felelőtlenség lenne kiskaput keresve kinyitni akár a strandot is úgy, hogy azzal a vendégek egészségét veszélyeztetnék, netalántán azt kockáztatnák, hogy egy esetlegesen megváltozó jogszabályi háttér miatt ismét be kellene zárni a fürdőt, vagy akár a távolról, de belföldről érkező vendégek számára súlyos korlátozásokat kellene bevezetni – ismertette.

 

Világos, hogy nekünk kell lépnünk, de korai lenne meghatározni a nyitás pontos idejét – fogalmazott arra a kérdésre válaszolva, hogy a helyi vendéglátósok forgalmuk visszaesésének legfőbb okaként a fürdővendégek hiányát jelölik meg. Megerősítette: a fürdő infrastruktúráján és üzemeltetésén már nem múlik a nyitás, azt a megjelenő jogszabályok és a megfelelő engedélyek beszerzéséhez szükséges idő néhány héten belül lehetővé is tennék. Amint ez láthatóvá válik, az onnantól számított néhány héten belüli startot haladéktalanul kihirdetik – jelezte.