eSZJA: sokan nem hagyják az utolsó pillanatra

Gazdaság - szerző: HH

Már csaknem 2,8 milliószor léptek be a NAV eSZJA felületére az ügyfelek, hogy megnézzék az szja-bevallási tervezetüket. A NAV által készített, személyre szabott dokumentum pillanatok alatt elérhető a hivatal weboldaláról is ügyfélkapus, e-személyis vagy telefonos azonosítás után. A legtöbbeknek nincs dolguk a tervezettel, mert az adóhatóság minden jövedelmi adatot megkapott a munkáltatóktól.

 

A bevallási határidő előtt bő egy héttel már csaknem 2,8 milliószor látogatták meg az ügyfelek az eSZJA felületet, hogy megnézzék bevallási tervezetüket – jelezte a NAV. Mint részletezték, közülük 700 ezren változtatás nélkül, több mint 286 ezren némi módosítással jóvá is hagyták a dokumentumot. Ezen felül több, mint 530 ezren mostanában kapták kézhez a tervezetet postán, amit csak azoknak kell korrigálni, akik abban eltérést találnak saját nyilvántartásukhoz képest.

 

A több, mint ötmillió adózó közül azoknak kell mindenképpen kiegészíteniük az szja-bevallási tervezetet, akiknek olyan jövedelmük volt tavaly, amiről a NAV-nál nincs adat. Ilyen az őstermelői jövedelem – hiszen az őstermelőknek nem válik automatikusan bevallássá a tervezete – vagy például a lakáskiadásból, a lakás eladásából származó jövedelem. Ugyancsak ki kell egészíteniük a tervezetüket az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak, mert náluk sem működik az automatizmus.

 

A bevallási határidő 2020. május 20-a, addig még bárkinek lehetősége van arra, hogy az elektronikus megoldás helyett akár papíralapon küldje be bevallását, és rendelkezzen adója 1+1 százalékáról.