Újabb enyhítések vidéken – nyithatnak az éttermek, parkok, játszóterek

Belföldi hírek - szerző: HH

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések további enyhítését jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön. Gulyás Gergely hangsúlyozta, a másfél méteres védőtávolságra és az arc eltakarására vonatkozó szabályokat továbbra is fenntartják az egész országban.

 

 

A vidéki vendéglátóhelyek belső zárt részében – különösen étteremben, kávézóban, cukrászdában, büfében, presszóban – a tartózkodás a jövőben megengedett; az ott dolgozók kötelesek maszkot viselni, erre kérik lehetőség szerint a vendégeket is.

 

Hétfőtől megnyitnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek, parkok, a szállodák és a panziók pedig fogadhatnak vendégeket – ismertette Gulyás.

 

A most érvényben lévő tiltások, korlátozó szabályok vasárnap éjfélig hatályosak, így egyebek mellett nem szabad nagyobb rendezvényt sem tartani.

 

Június 1-től maximum kétszáz főig vidéken és Pest megyében megrendezhetők lesznek az esküvők és lakodalmak, de a biztonsági előírásoknak megfelelően az asztalok közötti védőtávolságot be kell tartani. A kormány arról is döntött, hogy az ottalvást nem igénylő gyermektáborokat nyáron meg lehet tartani, az ottalvósakról hónap végén döntenek.

 

Június 2-ig egészen biztos, hogy nem lesz iskolai oktatás Magyarországon – mondta Gulyás, melyhez Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár hozzátette: a tanév lezárásával akkor sem lesz gond, ha a diákoknak már nem kell visszatérniük júniusban az iskolákba.

 

Gulyás Gergely közölte: azt remélik, hogy minél rövidebb ideig lesz szükség a veszélyhelyzet fenntartására, és ha nem változik meg alapvetően a helyzet, akkor június vége felé a rendkívüli veszélyhelyzeti felhatalmazást a kormány vissza tudja adni. Szólt arról is, hogy a veszélyhelyzet végéig indokolt az ingyenes parkolást fenntartani.