Home office: lassan vége az indokolt szabadságnak

Gazdaság - szerző: HH

A cégek maguk dönthetnek arról, hogy a védekezés második szakaszában mikor és milyen körben vezetik be ismét a munkahelyi munkavégzést. A megszokott ügyrend mellett a távmunka és a home office alkalmazását a hazai szabályozás teljes körűen biztosítja – mondta Bodó Sándor.

 

Valójában semmi sem tiltja és semmi jogi akadálya annak, hogy valaki otthonról, távmunkával dolgozzon, ha a személyes jelenlétet nem kívánja meg cége.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára jelezte: az otthoni munkavégzésre a munka törvénykönyve nem tartalmaz konkrét szabályokat, így korlátozó vagy tiltó rendelkezéseket sem rögzít. A munkáltatók körében egyre népszerűbb a home office intézménye is, amelynek során a munkavégzési hely meghatározásának jogkörét a munkáltató átadja a munkavállaló részére, így annak eldöntésére a dolgozó jogosult. A munkáltatók az otthoni munkavégzés részletszabályait a munkavállalóval kötött megállapodásban rögzíthetik, vagy belső szabályzatukban tehetik megismerhetővé.

 

Bodó Sándor kiemelte, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatás igénybevételét ezek a foglalkoztatási formák nem befolyásolják, a munkahelyek megőrzését szolgáló segítség távmunka és otthoni munkavégzés után is kérelmezhető.