Milliárdos veszteséget termelt a posta

Gazdaság - szerző: HH

Hiába az ezer fős leépítés valamint a választások kapcsán elkönyvelt többletfeladatok, az állam közel ötmilliárdos segítsége kellett ahhoz, hogy a magyar postát kihúzzák a bajból – derül ki a társaság 2019. évi beszámolójából.

 

A kirakatba helyezett 204 milliárdos bevétel mellett a 145 milliós profit semmit sem jelent; a tevékenységből származó 204,3 milliárdos bevételhez 205,2 milliárdos kiadás társul. A 900 millió forint mínuszt az adófizetők pénzéből kellett kifizetni az állami dinoszaurusznak.

 

A vállalat nem az alacsony szolgáltatási színvonal, hanem a fejlődést okolja, melyhez képtelen alkalmazkodni. Mint beszámolójukban írják, a levél termékeknél folyamatos a forgalomcsökkenés a digitális helyettesítés terjedése miatt, melyet az áremelés és a 2019. évi önkormányzati- és európa parlamenti választásokkal kapcsolatos többletfeladások csak részben kompenzáltak. A belföldi, a nemzetközi levél termékek, valamint a címezetlen reklámkiadványok is érintettek a forgalom csökkenésében.

 

A posta 2021-es költségvetésében már egyenesen 5,3 milliárdos állami támogatással számol, miközben június első napjától átlagosan 6,3 százalékkal emelte a belföldi és 15,8 százalékkal a nemzetközi csomagfeladás díját.