Szerdán dönthetnek az idősek boltidejéről

Életmód - szerző: HH

Miután egyre több szakszervezet, üzlet és lánc tiltakozik az idősek egyre nagyobb feszültséget keltő boltidejéről, a kérdés az operatív törzs hétfői felolvasásán is felmerült.

 

A kormány a szerdai ülésén foglalkozik a 65 év felettiek vásárlási idősávjával – mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos azt is jelezte: az a cél, hogy ezen a téren is visszaálljon az élet a megszokott kerékvágásba.

 

Hétfőtől valamennyi egészségügyi ellátás korlátozás nélkül vehető igénybe. A kórházakban a koronavírus-fertőzöttek ellátására korábban elkülönített ágyak 80 százalékát újra az egyéb gyógyítás szolgálatába lehet állítani, 20 százalékot azonban továbbra is fent kell tartani a koronavírusos betegek kezelésére.

 

A háziorvosoknál és a szakorvosoknál bevezetett négy ember óránként szabály érvényét veszti, az ellátás azonban továbbra is csak telefonos bejelentkezés után vehető igénybe.

 

A szakorvosi óraszámoknak nem szabnak határt, mert mindenkinek érdeke az elhalasztott ellátások minél gyorsabb pótlása, az egyetlen feltétel, hogy az egészségügyi szolgáltatók tájékoztassák az egészségügyi hatóságot, illetve a finanszírozót.

 

Részlegesen feloldották a kórházi látogatási tilalmakat is, az ezzel kapcsolatos részletszabályokat az adott intézmény főigazgatója határozza meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy csak egészséges látogató és csak kézmosás, kézfertőtlenítés után, maszkviselés mellett látogathat, kizárólag ő kerülhet két méteres távolságnál közelebb a beteghez. Az országos tisztifőorvos azt javasolta, a találkozókra lehetőleg a szabadban kerüljön sor.