Matolcsy: kitolhatják az új típusú pénztárgépek bevezetésének céldátumát

Gazdaság - szerző: GR

Lehet, hogy a tervezett április elseje helyett csak később vezetik be az új típusú pénztárgépeket.

    „Az új típusú pénztárgépek bevezetésének ütemezése a realitáshoz igazodva, a műszaki, technikai feltételeknek teljes mértékben megfelelve kerül megállapításra. Nem zárható ki, hogy – részben a beérkezett észrevételekben megfogalmazott érvek figyelembevétele alapján – a 2013. április 1-jei céldátum módosításra kerül a jogszabály véglegesítése során” – közölte egy szocialista képviselő írásbeli kérdésére válaszolva a nemzetgazdasági miniszter.

Matolcsy György tavaly október elején, a 397 milliárd forintos egyenlegjavító program részeként jelentette be, hogy az áfa-bevételek 95 milliárd forintos növekedésével számol a kormány jövőre annak köszönhetően, hogy a pénztárgépek és az adóhivatal között online kapcsolatot alakítanak ki a kiskereskedelemben. A később megjelent rendelettervezet hatásvizsgálata végül 97,5 milliárd költségvetésiegyenleg-javító hatással és 17 milliárd forint kiadással számolt.

„Pénztárgépet húsvétra?” címmel az MSZP-s Tóth Csaba fordult kérdéssel a tárcavezetőhöz. A parlamenti honlapon elérhető irományában emlékeztetett arra, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium 2012. december 14-én jelentette meg a pénztárgépek és taxaméterek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek és taxaméterek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló, 109 oldalas rendelettervezetét, amelynek véleményezésére három napig volt lehetőség. „A szakmai szervezetek észrevételei alapján az látható, hogy véleményük szerint a pénztárgépek cseréjének tervezett 2013. március 31-i határideje tarthatatlan” – írta, rámutatva egyebek között arra, hogy az egyik szervezet jelzése szerint például az új előírásoknak megfelelő pénztárgépek jelenleg nem is kaphatóak egyetlen gyártónál sem.

Válaszában Matolcsy György – amellett, hogy jelezte a bevezetési céldátum esetleges módosítását -, rögzítette: annak érdekében, hogy az új típusú pénztárgépekre való átállás költsége ne jelentsen komoly megterhelést az érintett vállalkozások számára, a kormány közvetlen állami támogatással fog segítséget nyújtani. A rendelettervezet hatásvizsgálati lapján szereplő 17 milliárd forint ráfordítás jelentős részét tehát a pénztárgépek cseréjéhez, átalakításához biztosított állami támogatás jelenti. További 4,5 milliárd forint kiadást jelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felkészülése a pénztárgépek állami adóhatósággal történő összeköttetésének megvalósítására – tudatta a miniszter, aki a szürkegazdaság visszaszorításának szándékával indokolta a pénztárgépek adóhatóság általi online felügyeletét.

(forrás: MTI)