Véget vetnek annak, amiről senki sem beszél

Helyi - szerző: HH

A közterületi alkoholfogyasztás is témája lesz a következő testületi ülésnek. A boltok előtt tobzódó, kétes egzisztenciájú egyéneket és a hajléktalanokat érintő probléma megoldása régóta várat magára.

 

Groteszk képet mutat Harkány a közterületek rendjével kapcsolatban: míg a szomszéd városokból is érkeznek rendőrök, hogy a főúton tilosban néhány percre megálló turistákat büntessék a belvárosi boltok előtt késő délutántól iszogató, ordibáló és kolduló részegek szomszédságában, addig a súlyos százmilliókért épített sétány pihenőiben, az óvoda mögötti sétányon és az országalmánál is egyre gyakoribb, hogy hajléktalanok fetrengenek.

 

Mély nyomokat hagytak hátra az országalmánál és az óvoda mögötti sétányon nyugovóra térő csövesek is, míg néhányan elhagyatott házakba húzódnak éjszakára vissza nem kis meglepetést okozva az évente visszatérő tulajdonosoknak. Bárki megkérdezi, beszámolnak arról, hogy azért jöttek Pécsről vagy Mohácsról, mert Harkányban nyugalom van. A probléma alapja nem az egyébként is üldözendő hajléktalanság, mert az egy lakcímkártyával letudható, hanem az alkohol. Mivel az utca népe megszánja a létszükségletért küzdő személyeket és pénzt vetve összehord néhány ezer forintot a bevásárlókocsik közt ücsörgő hajléktalan kartondobozába vagy enged az agresszív kéregetésnek, mindig megvan az esti fröccsre való.

 

Keskeny a határmezsgye a haveri körben való esti sörözés és a leköszönt közmunkaprogram levének dohánybolt előtti felszisszentése valamint ordítozva, hadonászva való elfogyasztása között is, de a sokáig aligha takargatható problémáról senki sem beszél.

 

Az önkormányzat is megelégelte a rendezetlen városképet, és jogszabály erejével tenne rendet; a hétfői ülésen tárgyalják a közterületi alkoholfogyasztás betiltásának lehetőségét. A korlátozás alól a nagyobb rendezvények, események illetve a vendéglátóhelyek teraszai természetesen kivételt képeznének. A rendeletet megszegők kapcsán talán így intézkedésre lehet bírni a látványosan csak államkasszát gyarapító rendőrséget is, míg hasonló szabálysértés észlelésekor a város közterület-felügyelete is eljár.