Bejelentés: színkódok és szigorítások a határátlépésben

Belföldi hírek - szerző: HH

Szigorítják a határellenőrzést – jelentette be Gulyás Gergely vasárnap az ország határain kívülről érkező fertőzöttségi adataira hivatkozva. A szabályok szerdától vannak érvényben.

 

Magyarországon továbbra is arról számolhatunk be, hogy az aktív fertőzöttek száma csökken – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint hazánk a járvány tekintetében Európa legsikeresebb országa.

 

A külföldi országokat három csoportba sorolják. A zöld zóna országaiból bármilyen kontroll nélkül bárki, bárhonnan beléphet az országba, ide tartozik valamennyi, korlátozás alá nem eső terület – köztük Horvátország is.

 

Sárga zónában kevésbé súlyos a fertőzöttség mértéke, a belépők egészségügyi vizsgálatnak esnek alá. Akkor nem kell karanténban maradni, ha valaki itthon készült negatív tesztet tud bemutatni. Ebbe a zónába tartozik Bulgária, Portugália, Románia és Svédország, továbbá, az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az USA.

 

A súlyos fertőzöttségű – vörös – területekről külföldiek nem léphetnek be. Magyar állampolgároknak két negatív tesztet kell bemutatni a karanténból való kijutáshoz. Ide tartozik Albánia, Bosznia, Fehéroroszország, Koszovó és Macedónia mellett Moldova, Montenegró, Ukrajna, minden további ázsiai, afrikai, ausztráliai illetve oceániai és dél-amerikai állam is.

 

Ezeket a listákat az országos tisztifőorvos frissítgeti majd.