Így ragyog Pécs felett a több ezer évente érkező üstökös

Életmód - szerző: KT

Még a Pécs felett átvonuló Starlink műholdak is rákerültek arra a képre, mely kedd hajnalban, napfelkelte előtt készült a legutóbb 4600 éve erre járt égi vándorról.

 

 

A több ezer évente visszatérő, hivatalos nevén C/2020F3 (NEOWISE) üstökösre a NASA március 27-én bukkant rá, nevét az őt felfedező Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer (NEOWISE) teleszkóp után kapta.

 

Az évtized első, szabad szemmel is látható üstökösének kómájáról – az egy kilométeres átmérőjű, főként jégből és sziklákból álló magja körül keletkező por- és gázfelhőről – a felkelő nap fénye verődik vissza. Érdekessége, hogy mindig a legfényesebb csillagunkkal ellentétes irányban látszik.

 

Jó hír, hogy az üstökös még néhány hétig látható lesz az északkeleti égbolton, ráadásul július 23-án lesz hozzánk a legközelebb – nagyjából 103,5 millió kilométerre. A napot július 3-án közelítette leginkább meg, és mivel hétezer év múlva tér csak vissza, valószínűleg most láthatjuk utoljára a fényességéből már feszítő égi vándort.