A magas telítettzsír-tartalmú étel asztmát, kiütést okozhat gyerekeknek

Életmód - szerző: GR

A magas telítettzsír-tartalmú ételek – például gyorséttermi húspogácsák – gyakori fogyasztása csökkentheti a gyerekek immunrendszerének hatékonyságát, és egyebek között asztmát és bőrkiütést okozhat nekik – állapították meg új-zélandi tudósok.

    Az ötven országra kiterjedő vizsgálat szerint azoknál a tizenéveseknél, akik egészségtelen, tápanyagban szegény, de kalóriában gazdag ételeket – az elterjedt angol elnevezéssel junk foodot – vesznek magukhoz háromszor vagy többször egy héten, 39 százalékkal magasabb a kockázata annak, hogy súlyos asztma fejlődik ki náluk. Fiatalabb gyerekeknél 27 százalékos a veszély növekedésének mértéke.
Az érintett fiatalok az átlagnál hajlamosabbak kötőhártya-gyulladásra és bőrkiütésekre is.
Az Aucklandi Egyetem kutatói 181 ezer hat-hétéves, valamint 319 ezer 13-14 éves gyerek étrendjét vették szemügyre, majd megkérdezték őket, vannak-e allergiás tüneteik.
„A magas zsírtartalmú ételek fokozottan hozzájárulhatnak az asztma, a kötőhártya-gyulladás és az ekcéma megjelenéséhez” – vonták le a következtetést a tudósok a British Medical Journal című szakfolyóiratban részletesen ismertetett tanulmányukban.

Egyidejűleg arra a véleményre jutottak, hogy friss gyümölcsök és zöldségfélék heti háromszori fogyasztása a fiatalabb korcsoportban 14, az idősebbeknél 11 százalékkal csökkentheti az allergiás tünetek kialakulásának kockázatát.

(Forrás: MTI)