Szombaton tartják az Emlékhelyek napját

Baranya - szerző: HH

Országszerte hatvan nemzeti és történelmi emlékhely 70 helyszínének programjaival rendezik meg szombaton az Emlékhelyek napját.

 

Baranyában a mohácsi helyszínek mellett a pécsi székesegyház, püspöki palota és a középkori egyetem épülete várja az érdeklődőket, ahol a palota mellett a kincstár is látogatható. Itt a részvételi díj 2.500 illetve 1.900 forint.

 

Az Emlékhelyek napját hagyományosan május második szombatján szokták megtartani, idén azonban a koronavírus-járvány miatt augusztus végére, a mohácsi csata évfordulójára helyezték át.

 

Idén először adják át az Emlékhelyek díját, és minden résztvevő emlékhely készül családbarát programokkal, a rendezvények jelentős része ingyenes lesz.

 

A mohácsi csata évfordulójára emlékezve számos programmal készül a mohácsi nemzeti emlékhely: a látogatók többek között hagyományőrző bemutatókon, régészeti előadásokon vehetnek részt.

 

Az Országházban és a Kossuth téren vezetett séták és koncert várja az érdeklődőket, látogatható lesz a Ludovika főépülete és felújított lovardája, és a budai Várnegyed intézményei is számtalan programmal vesznek részt az Emlékhelyek napján. Egész napos programmal készül az egri vár, Esztergomban idén először a bazilika is bekapcsolódik a rendezvénysorozatba, Székesfehérváron a Romkertben tartanak antropológiai, régészeti és restaurátori témájú foglalkozásokat, előadásokat, a szigetvári várban családi kincskeresés lesz, a debreceni református nagytemplomban pedig orgonazene és családi programok várják majd a betérőket.