Alkalmazással lehet bejelenteni az illegális hulladéklerakást

Belföldi hírek - szerző: HH

Elindult a Tisztítsuk meg az országot program, mellyel az illegális hulladéklerakók számára is hadat üzent a kormány.

 

A projekt keretében létrehoztak egy olyan mobiltelefonos alkalmazást, amelyen keresztül bárki, bárhonnan bejelentheti, ha illegális hulladéklerakást észlel. A Hulladékradar applikációval a bejelentő le tudja fotózni a szemetet, a rendszer pedig GPS koordináták alapján azonosítja a helyszínt és a hatóság elkezdi a terület megtisztítását.

 

A program kapcsán megfogalmazták az egymásra épülő intézkedések fontosságát, így az illegális lerakók felszámolása mellett szeméttelepek kialakítását tűzték ki célul. A másik fontos eleme egy olyan szankciórendszer bevezetése, amely mindenkit visszatart attól, hogy közterületen rakja le a hulladékát.

 

A kormány stratégiai célja a körforgásos gazdálkodásra való átállás, hogy minél több hulladékot újrahasznosítson az ország. A Tisztítsuk meg az országot programban közreműködőként jelölték ki a Magyar Közutat a MÁV-ot, az Országos Vízügyi Főigazgatóságot, valamint az önkormányzatokat és az állami erdészeti társaságok és nemzeti parkok igazgatóságait. A közreműködők részvételével zajló tesztüzemek 2020 szeptember végéig tartanak, majd az eredmények kiértékelése után a projekt végrehajtása az ősz folyamán kezdődik meg. Az önkormányzatok pályázat útján kerülhetnek a programba.