Még több helyen vált kötelezővé a maszkhasználat – itt a lista!

Belföldi hírek - szerző: HH

A kormány legutóbbi rendelete értelmében még több helyen kell szájat és orrot eltakaró orvosi, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot viselni.

 

Míg korábban csak az üzletekben és tömegközlekedési eszközökön kellett felrántani a vírus terjesztését megakadályozó alkalmatosságot, ezentúl az éttermekben a dolgozóknak, valamint bevásárlóközpontokban mindenkinek – kivéve persze az ottani éttermek és sporthelyiségek vendégeinek – kell használniuk azt.

 

A hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenkinek maszkot kell ragadni a tömegközlekedési járművek és boltok mellett immáron a

 

     koncerteken,

     színházakban,

     hangversenyeken,

     mozikban,

     múzeumokban,

     könyvtárakban,

     művelődési házakban,

     iskolák nyilvános helyiségeiben,

     levéltárakban,

     postákon,

     kórházakban,

     szociális intézményekben,

     hivatali helyiségekben és a

     várótermekben is.

 

Aki ezt elmulasztja, először figyelmeztetést kap, második alkalommal azonban 100.000 forinttól 1.000.000 forintig terjedő bírságot szabnak ki neki. A kötelezettség harmadik alkalommal történő megszegése esetén az üzletet legalább 3 napra, legfeljebb egy évre ideiglenesen bezárathatják, de csak akkor, ha a bolt nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a vásárló felhúzza a maszkot.