Kiszivárgott a Windows XP forráskódja is

Technológia - szerző: HH

Számos régi Microsoft termék forráskódja és kódrészlete van abban a 43 gigabájtos fájlban, ami különböző fórumokon kezdett terjengeni. A Microsoft nem reagált az esetre, csak annyit közölt, hogy vizsgálják az ügyet.

 

A Windows XP ugyan már nem támogatott, de még mindig sok gépen fut. A forráskód komoly biztonsági kockázatot jelent abból a szempontból is, hogy feltérképezve az apróbb hibákat ezek a gépek támadhatóvá válnak, de újabb rendszerek – így a Windows 10 is – tartalmaznak vele megegyező részleteket.

 

Az XP-ről közben ki is derült, hogy volt egy korai változata, aminek Candy névre keresztelt felülete a Mac Os-X ezredfordulón bemutatott Aqua témáját utánozta.

 

Az adatfájl a népszerű XP mellett a Windows 2000 és a Server 2003 forráskódját tartalmazta, de voltak morzsák benne az MS-DOS 6.0 és a Windows CE rendszerekből is. A redmondi végnél nem ez az első adatszivárgás, korábban az NT 3.5, Windows 2000, sőt, a Windows 10 darabkái is nyilvánosságra kerültek, míg a teljes Xbox konzol szoftvere is elérhető volt.