Megváltozik a napelemes elszámolási rendszer, távolabb kerül a nullás villanyszámla

Gazdaság - szerző: HH

Megszűnik a jelenlegi elszámolási rendszer, így 2024 utáni csatlakozás alapján nem egy éves mérleget vonnak majd a napelemes háztartásoknál, hanem egy külön tarifa szerint veszi meg a szolgáltató a termelt áramot – derül ki az Energia- és Klímapolitikáért Felelős Államtitkárság közleményéből.

 

Jelenleg a szaldóelszámolás teljesítmény alapon történik, ahol a hálózatba táplált és az onnan felvett energia különbözetét számlázzák ki egy évenkénti leolvasás után. A 2023 után várható módszer alapján azonban ez nem teljesítmény alapon fog kiegyenlítődni, hanem egy külön árszabás szerint számolják majd a visszatáplált áramot és a fogyasztást, az elszámolás pedig forint alapon történik. Ez annyit jelent, hogy a nullás villanyszámlához – nem beszélve a hálózathasználati díjról – nem lesz elég ugyanannyit visszatáplálni, mint amennyit a háztartás fogyasztott.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint a vételi árat csak később határozzák meg, így a nagyjából tíz év alatt megtérülő napelemrendszer hosszabb távon való üzemeltetése kevésbé megjósolható. A bruttó elszámolás 2021 júliusától érhető majd el.

 

A 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező, vissza nem térítendő támogatásban nem részesülő háztartási méretű napelemes rendszerek esetén a jelenleg hatályos elszámolási szabályok – a szaldóelszámolás – változatlanok maradnak.