Idősek világnapja

Életmód - szerző: |X|

Az ENSZ 1991-s határozata alapján minden év október 1. az Idősek Világnapja. Ez a nap az idős emberek tiszteletéről, segítéséről, támogatásáról, szeretetéről szól.

 

Felhívja a figyelmet arra, hogy minden társadalom feladata a szépkorúak számára a méltóságteljes idősödés biztosítása.

 

Nem szabad elfelejtenünk, hogy ők is mindennapi életünk hasznos tagjai, szükségünk van élettapasztalataikra, bölcsességükre, elfogadást, türelmet tanulhatunk tőlük. Munkánkat az elődeink eredményeire építve végezhetjük, általuk nyújtott mintákból tehetjük szebbé életünket.

 

Hazánkban az egyedül, nem családban élőkről, illetve a rászorulókról való gondoskodást több lehetőség is szolgálja: házi segítségnyújtás, tanyagondnoki szolgáltatás, otthoni ápolás, idősek napközi otthona, bentlakásos idősotthonok.

 

A hétköznapi rengeteg tennivalóink közben sajnos nem fordítunk elég figyelmet az idősek felé, pedig a gondoskodás az év minden napján kijárna számukra, és nem csak a családunkban élő idős korosztálynak, hanem minden idős embertársunknak.

 

„Minden ország jövőjét a gyermekek biztosítják. Az idősek pedig olyan bölcsességek birtokában vannak, amelyre az egész társadalomnak szüksége van.„

/Paulo Coelho/

 

Egészségfejlesztési Iroda

Siklósi Kórház