Pálinkafőzés szabadsága és dohányadó is sokkol az új adórendeletben

Gazdaság - szerző: GR

A pálinka-szabadságharcról, dohánysarcról, a gépjárműadó sorsáról, iparűzési adóról és a kata-könnyítésekről is rendelkeznek az új adótervezetben, melyet Varga Mihály pénzügyminiszter tett le az országgyűlés elé.

 

Pénzügyminisztérium benyújtotta a parlamentnek a könnyítéseket, javításokat és egyszerűsítéseket tartalmazó adócsomagot, ami alapján néhány pénzügyi-, adó- és illeték kérdésben változik az élet.

 

A javaslat szerint jövőre már a NAV készíti az áfa bevallások tervezetét. Az vállalkozások jelentős részét érinti, hogy az adóhatóság a magánszemélyek személyi jövedelemadójához hasonlóan módon elkészíti az áfabevallások tervezetét is. Ennek az alapja, hogy jövő januártól minden számlát jelenteni kell a NAV-nál. A tervezet elfogadásához az adóhatóság elvárja az adózó közreműködését: az adólevonást nem lehet automatizálni. Szintén az áfatörvény módosítása teszi lehetővé azt, hogy a jövő évtől csökkenthető lesz az adó a behajthatatlan követelésekkel akkor is, ha az nem áfaalanytól származó adósságból ered.

 

Hosszú csaták után az uniós döntéssel összhangban bérfőzetőnél legfeljebb évi 50 liter mennyiségig, magánfőzőnél pedig 86 literig nem kell majd jövedéki adót fizetni.

 

Két lépésben emelkedik a cigarettára kivetett jövedéki adó: január elsejétől és májustól is több mint 10 százalékkal kell többet fizetni érte. Az új típusú, hevített termékeknél akár 50 százalékos drágulás is jöhet.

 

A gépjárművek adójánál a helyi önkormányzat helyett a NAV lesz az illetékes hatóság.

 

Jelentős könnyítések jönnek az iparűzési adóban: a 180 napnál rövidebb ideig tartó építési tevékenységet jövőre már nem terheli az ideiglenes tevékenység utáni iparűzési adó, valamint a hozzávetőlegesen 94 ezer érintett, több telephellyel bíró vállalkozásnak nem kell minden érintett önkormányzathoz benyújtaniuk a helyi iparűzési adóbevallásukat, hanem elég lesz egyet megküldeni a NAV-nak.

 

Némileg enyhül a kata-szigorítás: a kapcsolt vállalkozástól kapott bevétel utáni 40 százalékos adót az értékhatár feletti bevétel 71,42 százaléka után kell csak megfizetni.

 

Jövőre az éttermeknek és az összes szállásadónak kötelező lesz bevallani és befizetni a 4 százalékos adót, viszont a dupla adóztatás megszűnik: közvetített szolgáltatásként való nyújtásakor fennálló hozzájárulási kötelezettséget eltörlik.

 

Egyes okmányok, valamint az adó- és értékbizonyítvány illetékének kivételével – megszűnik az első fokú közigazgatási hatósági eljárás megindításához kapcsolódó eljárási illetékkötelezettség. A javaslat értelmében ezen eljárások nem esnek a közigazgatási hatósági eljárási illeték tárgyi hatálya alá. Nem változik ellenben az egyes közigazgatási eljárások után járó igazgatási szolgáltatási díjak rendszere, ahogy a megmaradó illeték díja is 3000 forint marad.

 

Nő a fizetési kedvezmények összeghatára: a megbízható adózók másfél millió forint helyett 3 millió forint után kérhetnek évi egyszeri részletfizetést, a természetes személyeknél ez a felső határ ötszáz ezerről egymillió forintra nő.

 

Változik a krónikus betegségben szenvedők személyi kedvezmény rendszere: eddig a minimálbér 5 százalékát lehetett levonni az összevont adóalap adójából, a jövőben a minimálbér egyharmadát lehet levonni az összevont adóalapból. Az elszámolás egyszerűsödik és a járulékokat is az alacsonyabb adóalap után számítják majd.