Kiemelt szerepet játszik a koronavírus elleni vakcina klinikai vizsgálatában a PTE

Technológia - szerző: PTE/HH

A Richter Gedeon által kifejlesztett és legyártott remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni készítménnyel klinikai vizsgálat kezdődött október 12-én Magyarországon, mely keretében a magyar betegek ingyenesen kapják a készítményt.

 

Kovács L. Gábor professzor, a HECRIN elnöke

Kovács L. Gábor professzor, a HECRIN elnöke.

 

Az országos tisztifőorvos nemrég azt jelentette be, hogy a koronavírus elleni szert először a középsúlyos állapotú betegek kapják.

 

A klinikai vizsgálatban a négy orvosképző egyetem és a két országos intézet – az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Dél-pesti Centrumkórház – mellett a Szent János Kórház vesz részt első körben, de további intézmények bevonása is várható. A készítmény csökkenti az oxigénszükségletet, felgyorsítja a tüdőkárosodás gyógyulási idejét, csökkentheti a lélegeztetőgépre szoruló betegek számát és lerövidíti a kórházban töltött időt.

 

A klinikai vizsgálati protokoll elkészítését és a vizsgálat elindításához szükséges dokumentációt a Pécsi Tudományegyetem keretében működő HECRIN (Hungarian European Clinical Research Infrastructures Network) Konzorcium menedzselte. A vizsgálatok szakszerű, ugyanakkor rendkívül gyors engedélyezésében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, az Egészségügyi Tudományos Tanács vállaltak szerepet. Áldozatos munkát végzett a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Vizsgálatokat Koordináló Irodája, valamint az Adware Research Kft. számos munkatársa; mindkét szervezet a HECRIN Konzorcium tagja. A vizsgálati dokumentációkat, szakmai anyagokat a közreműködők megfeszített munkával rekord rövid idő alatt készítették el, és a jóváhagyás is az elmúlt hétvégén megtörtént.

 

Elsőként a Debreceni Egyetemen kezdődött el a kezelés hétfőn, de azóta már több beteg is megkapta a magyar gyártású remdesivir infúziót az ország több kórházában.