A legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői nem szabadulhatnak ezentúl feltételesen

Belföldi hírek - szerző: HH

A hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos, személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatait védi az a rendeletmódosítás, mely szerint a legsúlyosabb bűncselekmények miatt kiszabott szabadságvesztések esetében az országgyűlés kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét.

 

Az elfogadott változtatások alapján a bíróság a feltételes szabadságvesztés alól nem kizárt esetekben – például a hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos erőszakos bűncselekményeknél – is csak kellően alapos vizsgálat mellett, egyedi mérlegelés után engedheti meg a feltételes szabadságra bocsátást.

 

Amennyiben a bíróság elrendelte a feltételes szabadságra bocsátást, akkor kötelező pártfogó felügyeletet elrendelnie, valamint – technikai eszközzel történő ellenőrzés mellett – kötelező távoltartást is megállapítania az áldozatok védelme érdekében.

 

A hozzátartozók sérelmére elkövetett kevésbé súlyos, de személy elleni erőszakos bűncselekmények esetén szintén kötelezővé vált a pártfogó felügyelet elrendelése, a távolságtartás pedig csak indokolt esetben mellőzhető. A módosítások emellett a korábbinál szélesebb körben írnak elő kötelező pszichiátriai gyógykezelést.

 

A törvényjavaslattal a kormány célja az, hogy a győri kettős gyermekgyilkossághoz hasonló tragikus eseteket megelőzze.