Marosi András: a bizalom helyreállt, de a külföldiekre is szükség van

Helyi - szerző: KT

Két-három év lehet, mire a fürdő újra eléri a vírus előtt tervezett éves vendégszámot – véli Marosi András. A fürdő igazgatóságának elnöke megjegyezte, az idei belépőszámok a tavaszi, koronavírus miatt történt kényszerű leállás hatására messze elmaradnak a korábbi évekétől, de az év közben meghatározott új célok szerint alakulnak.

 

Az emberek bizalma hamar visszatért a fürdő irányába, de a kései újranyitást követően egész évben érezni lehetett, hogy a vendégszám az épp aktuális járványügyi hangulattól függ. Ettől függetlenül nem egy hétvégén volt a járványügyi korlátozások szabta teltház – jegyezte meg az igazgató. Hozzátette, újabb rendkívüli üzemszünet nélkül jövőre a 2018-as, 2019-es esztendőhöz hasonló vendégszám kitűzése realizálható. Az újra kiemelkedő látogatottsághoz a külföldi vendégekre is szükség van, ám az ő számuk a korlátozások miatt most még nehezen jelezhető előre.

 

Az igazgató szerint két vagy három évbe is telhet, mire a fürdő újra ősszel tudja ünnepelni a lélektani határnak számító ötszázezredeik belépő megvásárlását, ugyanis bár már a kora nyári időszakban világossá vált, hogy a vendégek bizalma helyreállt és kiteljesedett, az utazási kedv a vírus hatására csak lassan áll helyre. Ebben kiemelt szerepe van az egy év múlva megnyíló téli strandfürdőnek is, mely építkezése megállás nélkül zajlott, ma pedig hónapokkal megelőzi a tervezett ütemet.

 

Marosi András a jövő évi jegyárakkal kapcsolatban kiemelte, hogy ugyan jövő ősszel emelkedik a szolgáltatások köre is, de a beutaztatók továbbított ajánlataira tekintettel nem fognak évközben újra árat emelni. A januártól érvényes, átlagosan 11 százalékkal emelkedő belépőárakra mutatva megjegyezte: a korábban felállított növekedési programban foglalt, tervezett emeléstől valamivel elmaradó változást indokolja a kötelező béremelések mellett az is, hogy Harkány a hasonló fürdőkhöz képest jellemzően mindig kicsit lejjebb árazta be magát. Ezt a gyakorlatot a piaci szereplők árváltozásait figyelemmel kísérve továbbra is gyakorolni szeretné, ám a különbséget tartani kell, nem növelni.

 

Mint rámutatott, a fürdő a gyógyászati szolgáltatások miatt speciálishelyzetben is van, az egészségügyben dolgozó munkatársak bérezését, elismerését ugyanis az állami szférához mérten versenyképes mértékben kell növelni. Ezt a szakdolgozói létszámot megtartó emelést szintén a jövő évi árakba kellett beépíteni.

 

Összességében a jövőre esedékes áremelés a korábbi év átlagos 15 százalékos változása után mindössze 11 százalékos lesz, sokkal kisebb szélsőségekkel és a forintális változást tekintve több pénzt hagyva a vendégek zsebében. Legnagyobb mértékben a gyógyfürdő diák napijegye drágul; a 2800 forintról 3200 forintra való változtatás 14,3 százalékot jelent. A legkisebb áremelés szintén a gyógyfürdőben tapasztalható majd, a felnőtt napijegy 3950 forintról 4300 forintra való elmozdulása 8,9 százalékot takar. A strandfürdő felnőtt napijegye 3200, a gyógyfürdő nyugdíjasok napijegye 3400 forintba fog kerülni. Legkevesebbet – mindössze 300 forintot – a strand nyugdíjas és diákjegye emelkedik.