Ez a minimum, amit megtehet a télre hátrahagyott nyaralója érdekében

Életmód - szerző: HH

Sok nyaraló kapujára kerül hosszú hónapokra lakat ezekben a hetekben. Ha tavasszal nem szeretne kemény meglepetésben részesülni, jobb, ha megfogad néhány biztonsági tanácsot.

 

A betörőket senki sem állíthatja meg, de azt bárki elérheti, hogy ne épp hozzá törjenek be. Ehhez nem is kell sokat tenni, mint meggyőzni a tolvajokat, hogy nem érdemes időt és energiát pazarolni az üresen hagyott nyaralóra.

 

Egy betörő a terepet először kívülről méri fel. Az álkamerát már messziről fel lehet ismerni, ami néha gagyi módon egy napelem után villogó piros lámpácskával egyértelmű üzenetként azt kiáltja: ebben a házban bizony nincs igazi biztonsági rendszer, de ezért van mire vigyázni! Ezt csak megerősíti az, ha a szabadon hozzáférhető szekrényben minden biztosíték le van kapcsolva.

 

Segít meghozni a döntést, ha az udvarban kisebb dísztárgyak, szerszámok vannak szem előtt, de az is kecsegtető egy tolvaj számára, ha egy lelakatolt vagy teljesen becsomagolt szerszámosbódét lát. A betörések túlnyomó része eddig terjed, és ugyan nem nagy anyagi kár egy-egy lapát vagy gereblye hiánya, viszont annál bosszantóbb. Komoly felelőtlenség viszont motoros fűkaszát vagy láncfűrészt, drága szerszámot a nyaralóban hagyni télire, azokat minden esetben vigye magával!

 

Szintén vigye magával kerékpárját, és nem elég nejlonba csomagolni vagy ponyvával letakarni a kertben hagyott kismotort sem. Ha teheti, kérje meg ismerősét, hogy időnként nézzen át nyaralójához, járja körbe.

 

Ha a bűnöző már a kertben van, legelőször egy félreeső, szomszédoktól távoli ablakon fog benézni, amiben sokszor a lehúzott redőny sem jelent túl nagy akadályt. Utópisztikus jótanács, de ha teheti, minden ingóságot vigyen haza télire. Ha minden üres, valamennyi bútor ajtaját nyissa ki, így akár a tilosban járó látogató már kintről is meggyőződhet arról, hogy oda bizony kár bemennie.

 

Ha nincs mód távfelügyeleti rendszert telepíteni vagy nem költene rá, fontolja meg, hogy valódi, belső memóriakártyára rögzítő kamerát szerel nem elérhető magasságba, így a kéretlen áramtalanítás előtti órák, napok vagy akár hetek felvétele megmarad, segítve a tolvaj kilétére fényt deríteni. Egy ilyen, éjszaka is használható HD képet adó dómkamerát már 20 ezer forintért vásárolhat.

 

A bejárat környékén hagyja meg elérhetőségét. Ha később ön veszi észre, hogy megtörtént a baj, hívjon rendőrt, bármilyen csekély is a kár. Lapunkat számos olvasónk keresi fel évente azzal, hogy ugyan betörtek hozzá vagy feltörték a kocsiját, de alig vittek el valamit, a hatóság pedig úgysem jut majd semmire. Ezzel nehéz vitába szállni, ám a rendőröknek bármilyen apró segítség is jól jöhet egy-egy betörés felderítésében, vagy épp utána. Ha szerencséje van, a fülön csípett betörő még az ön házának felfeszítését is beismeri.