Minden bankszámlás érintett az új gazdasági intézkedésekben

Gazdaság - szerző: HH

A pénzügyek és papírmunkák intézését teszi egyszerűbbé, olcsóbbá, és gyorsabbá az a javaslatcsomag, melyet bevezetéséről a kormányzat döntött.

 

Az egyik intézkedés, hogy ahol elektronikus pénztárgép működik, ott januártól lehetőség lesz az elektronikus fizetésre is. Ez 50-60 ezer új fizetési pontot jelent.

 

Kiterjesztik az elektronikus banki ügyintézés körét a vállalkozások és a lakosság számára is, amivel a személyes banki ügyintézések számát csökkenti.

 

Bevezetik a digitális dokumentumkezelést is, amire a minden bankszámlával rendelkező, mintegy 6,5 millió magyar ember nagyobb biztonsága érdekében van szükség.

 

A földhivatalhoz elektronikusan is beadhatóak lesznek az olyan gyakori papírok, mint például az ingatlanszerzéssel, vagy hitelfelvétellel kapcsolatos dokumentumok. Ezzel évente 130 ezer ügyben egyszerűsödik az eljárás.

 

Díjmentessé válhat az ingatlanok értékbecslése is, az ügyek egyharmadában ezt egy adatbázis alapján végeznék el a bankok. Ezzel egy-egy ügyfél így 30-50 ezer forint közötti megtakarítást érhet el.

 

Felgyorsul, egyszerűsödik a közjegyzői ügyintézés az ingatlanügyekben, ami évi 60-70 ezer ügyfélnek jelent több tízezres megtakarítást.