Antibakteriális kesztyűt fejlesztett a PTE és a Karma Pécsi Kesztyű

Technológia - szerző: HH

A Karma Pécsi Kesztyű és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) annak érdekében fogott össze, hogy a kórokozók legyőzésére hatékony, egyúttal komfortos megoldást találjon. Így született meg az Invisible Pro antibakteriális bőrkesztyű.

 

A nanotechnológiás impregnálószernek köszönhetően a bőrkesztyű felülete képes semlegesíteni a kórokozókat – támasztják alá a 8 hónapos tesztelés eredményei. A kesztyűket már interneten is árulják, a pénztárcákat 12 ezer forinttól 46 ezer forintig terhelik meg.

 

Felületfertőtlenítésre általában olyan vegyületeket használunk, mint például az etanol, izopropil-alkohol vagy a hidrogén-peroxid – adott rövid helyzetértékelést dr. Márk László. Mint a PTE Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet kutatója, a projekt szakmai vezetője hozzátette, ezek a felületre juttatva hatékonyan csökkentik ugyan a csíraszámot, azonban hatásuk legfeljebb néhány óráig mutatható ki. Az együttműködés során egy olyan újszerű, fizikailag és kémiailag stabil vegyületkeveréket és bőrimpregnálási technológiát fejlesztettek ki, amely hosszú távon fejti ki antibakteriális hatását.

 

A Karma Pécsi Kesztyű 30 pécsi szakemberrel készít bőrkesztyűket hagyományos kézi technológiával Európa neves márkái számára. A Pécsi Tudományegyetem felkarolta az elképzelésüket, így a családi manufaktúra és az egyetem egymásratalálásából egy vadonatúj innováció született. Néhány hónap alatt elkészültek az első prototípusok, melyeket az Európai Unió által meghatározott nemzetközi szabványok alapján vizsgáltak a PTE szakemberei a laboratóriumokban. A termékcsalád antibakteriális hatásának eredményességét, és az impregnált felület fizikai és kémiai kopásának mértékét egyaránt tesztelték. Mára eljutottak odáig, hogy piacra kerülhet a bizonyítottan antibakteriális, strapabíró bőrkesztyű.