A Google Street View szolgáltatás elindításának nincs adatvédelmi akadálya

Technológia - szerző: GR

Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint Magyarországon elindulhat a Google Street View szolgáltatás, miután egy most elkészült állásfoglalásban sikerült megteremteni a szükséges garanciákat arra, hogy az állampolgárok magánszférája ne sérüljön, ám a köz érdeke is érvényesüljön. Az interneten nyilvánosságra hozott utcaképfelvételeken nem látszódhatnak sem arcok, sem az autók rendszáma.

(Fotó: MTI / Haáz Sándor)

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke egy más témában tartott budapesti konferencián bejelentette, sikerült lezárni a Google utcakép-szolgáltatás adatkezeléssel kapcsolatos kérdéseit.

Közlése szerint ez a hivatalnak egy nagy törlesztése volt, hiszen a korábbi adatvédelmi biztos, Jóri András állásfoglalása olyan előírásokat tartalmazott, amelyek lehetetlenné tették a szolgáltatást. Hozzátette: a mostani, napokban nyilvánosságra hozandó állásfoglalás kialakításakor figyelembe vették a megváltozott jogi környezetet és az Európai Unió adatvédelmi irányelvét is. Arról beszélt, ha az állásfoglalásban szereplő kritériumokat betartják, akkor a szolgáltatás működése nem sért érdeket, vagy ha mégis, akkor annak megszüntetésére a jogi garanciák megvannak.

Péterfalvi Attila elmondta, állásfoglalásuk kialakításakor „érdekmérlegelést” kellett végezniük; azt vizsgálták, milyen érdek fűződik a magánszférához, mi a köz érdeke, és a kettő hogyan viszonyul egymáshoz. Hozzátette: több polgármestert is megkerestek az ügyben, és a települések vezetői – tekintettel a közérdekre – kivétel nélkül támogatták a panorámaképes szolgáltatás magyarországi elindítását. A hatóság vezetője azt hangoztatta, állásfoglalásuk – amelyet már elküldtek a Google-nak – „hathatós garanciákat” tartalmaznak az érintettek – esetlegesen jogsértettek – számára, akiknek a tiltakozását egy rövid, ötnapos határidőn belül el kell bírálni, illetve teljesíteni kell. A szolgáltatással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a közzétett felvételeken „alapból” el kell homályosítani az autók rendszámát és az arcokat.

Péterfalvi Attila a bejelentés után újságírók kérdéseire válaszolva arról beszélt, azok kérhetik egyebek mellett további személyes adataik védelmének biztosítását, azaz a képek elhomályosítását, akiknek például a kertjébe is „belátott” a kamera, vagy akik az arcuk kitakarása mellett is felismerhetők a felvételeken. A NAIH elnöke az érdekmérlegelésre utalva azt mondta, jelentős – például turisztikai – közérdek szól a szolgáltatás mellett.

A Google néhány évvel ezelőtt útnak indított szolgáltatása révén a felhasználók a világ legkülönbözőbb helyeit tekinthetik meg 360 fokos panorámaképek segítségével. A társaság hazai cége 2009 óta folytatott tárgyalásokat a magyar hatóságokkal.

(Forrás: MTI)