Komoly változást hoz 2021 a külföldi rendeléseknél is

Gazdaság - szerző: HH

Megszűnik az EU-n kívülről érkező, 22 eurónál kisebb küldeményekre vonatkozó áfamentesség. A 2021. július első napjától érvényes szabályozás értelmében ezekre az árukra is vám-árunyilatkozatot kell benyújtani.

 

Júliustól az áfafizetés a 150 eurónál kisebb értékű küldemények importjánál egységesen kötelező lesz, a vámmentesség azonban megmarad – kivéve az alkoholtartalmú termékeket, a parfümöket és a kölnivizeket, továbbá a dohányt és dohánytermékeket, melyek továbbra sem vámmentesek.

 

Az IOSS (Import One Stop Shop) alapelve az, hogy a vevő az áfát a vételárral együtt megfizeti vásárláskor az elektronikus felületen, így az árut harmadik országból behozó gazdasági szereplőknek már nem kell áfát fizetniük a behozatalkor.

 

Ehhez azonban az eladóknak egy különleges áfa-azonosítószámmal kell rendelkezniük. Ezt a különleges áfa-azonosítószámot a vámárunyilatkozaton kell bejelenteni, amit a vámhatóság ellenőriz. Ha az áfa-azonosítószám érvényes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem szabja ki az áfát a vámeljárásban.

 

Ha nincs ilyen száma az eladónak, az áfát a küldemény címzettje fizeti meg, de azt a küldemény vámeljárását kezdeményező – aki a csomagot behozza az országba – szedi be a címzettől, és fizeti be a NAV-nak.

 

Az olyan részletek, mint a majdani – például postai – közvetítői eljárás díja, jelenleg is háttérbe szorított nélkülözhetőségének lehetősége vagy a bejelentéshez használt felület még nem tisztázottak.