Baksai Tamás: ahogy nyitni lehet nyitni kell, ez Harkány esetében nem kérdés

Helyi - szerző: HH

Az egységes teherviselés kialakítása is szempont volt a város következő időszakát meghatározó költségvetés elkészítésekor, így a már elkezdett folyamatok mellett új lépcsőfokok is megjelennek Harkány gazdasági programjában. Szokásos évértékelő interjúnk során Baksai Endre Tamást, a város polgármesterét kérdeztük.

 

A 2020-as év egyértelműen megmutatta, hogy az ilyen típusú fürdővárosok esetében komoly gondok keletkeznek a költségvetésben a helyi adók kapcsán született döntések után – mondta Baksai Tamás, rámutatva, hogy a gépjárműadó átirányítása mellett az idegenforgalmi adó kiesése is megrövidíti a költségvetést.

 

Ez utóbbival kapcsolatban részletezte: azt, hogy a kormány bejelentette, hogy 2020-ban nem kellett a vendégeknek idegenforgalmi adót fizetni a szállásadók közül sokan úgy értelmezték, hogy be se kell valami a vendégéjszakákat. Mint a polgármester rámutat, ebből van az igazi baj, mert mindentől függetlenül bevallani be kellett volna, hiszen Harkány éppen az után kap állami támogatást, az itt eltöltött éjszakák után normatívát. A másik oldalról pedig a korábbi normatívát egy az egyben eltölték. Csak ez a két tétel közel 280 millió forint kiesést jelent a városnak – összegezte.

 

Amikor szeptemberben módosítottuk a város költségvetését, akkor 377 millió mínusz találtunk – fogalmazott Baksai Tamás. Az év során egyértelműen látszott, hogy a turizmus területén a számokat semmi sem fogja korrigálni, ami ősszel sajnos be is igazolódott. Úgy látszik, ez hosszú távon is jellemző lesz – tette hozzá.

 

A polgármester az ezt firtató kérdésre véleményének adott hangot, amikor megjegyezte: úgy gondolom, a turizmus szerencsével nyárra indulhat el, de a tavaszra rányomja bélyegét a mostani leállás.

 

Leszögezte: az elmúlt időszakban bejelentett rendeletek nyomán a teljes költségvetést át kell tekinteni, az új adatok birtokában új célokat meghatározni.

 

 

Ahogy nyitni lehet, nyitni kell, ez Harkány esetében nem kérdés

 

Baksai Tamás a fürdőben tartott év végi igazgatósági ülésre mutatva ismertette: a normál üzemű nyitásnak a legbiztonságosabb forgatókönyve szeptember. Ezt a véleményt az olyan várakozásokra alapozzák, mint az új fürdőkomplexum elkészülte, a járvány lecsengése illetve a tömeges oltások második negyedévben való kezdete.

 

A polgármester kiemelte, ez a teljes üzem beindulását jelenti, és korántsem azonos a fürdőnyitás várható időpontjával, ugyanis ahogy nyitni lehet, nyitni kell, ez Harkány esetében nem kérdés.

 

Ha a Harkányi Önkormányzaton, mint tulajdonoson múlott volna, akkor már most nyitva lenne a fürdő – fogalmazott. Emlékeztetett: azt kérte az igazgatóságtól, hogy tartsák úgy a dolgozói állományt, hogy ha a kényszerű leállást feloldják, azonnal nyitható legyen a fürdő. Azt szerették volna, hogy mindenképpen legyen karácsonyi és szilveszteri szezon. Az utolsó pillanatig így is készültek, még ha nem is jelent bevételt, de legalább a szállodák kicsit össze tudták volna szedni magukat. Ezért nem is lettek a dolgozók elbocsátva, elküldve, helyette más megoldást alkalmaznak. Jelenleg egyetlen megoldást tart az igazgatóság is elfogadhatónak, hogy kölcsönadja a dolgozókat, így továbbra is kapnak fizetést és állományban maradnak.

 

A jelenleg zajló beruházással kapcsolatban Baksai Tamás leszögezte, az építkezés meglehetősen jól halad, a hetekben töltik a medencéket, jelenleg pedig a kültéri gyermekvilág közbeszerzésével kapcsolatos teendőket látnak el.

 

 

Tervezzük a jövőt is

 

Harkány egy korábbi kormányhatározatban több százmillió forintot kapott tervezésre is. Ennek főbb irányaiban egy többmilliárdos sportuszoda valamint gyógy- és ásványvízüzem tervei, komplex medencefejlesztés – soraiban hullámmedencével és számos kültéri elemmel -, szálloda, napelempark, új főbejárat és még számos jövőbe mutató elképzelés lett meghatározva, terv és modellszinten kidolgozva. Ezekre mutatva Baksai Tamás ismertette, hogy az új gyógyászati szárny tervezésére vonatkozó közbeszerzés nyertese nem teljesítette a vállalt kötelezettségét, ezért velük fel lett bontva a szerződés. Az erre vonatkozó összeg visszautalása került a kormánynak, jelenleg arra vár Harkány, hogy újból megkapja a lehetőséget a tervek elkészíttetésére.

 

 

Átmeneti időszak következik

 

A középtávú várakozások szerint helyben egy újabb csökkentett üzemmódú nyárral lehet számolni, hosszabb távon pedig szélesebb körű szakmai vélemények alapján a turizmus 2024-re fogja elérni a régi szintet – idézte fel Baksai Tamás.

 

Ennek megfelelően kell átalakítani Harkány költségvetését úgy, hogy a megszokott városi feladatokat el tudjuk látni. Ha valaki belenéz a város költségvetésébe látja, hogy az éves működési költségeknek nagyjából a fele van normatívából, a másik hányada pedig a helyi adókból és az olyan saját bevételekből, mint például parkoló vagy a piac – ismertette Harkány első embere. Ahhoz, hogy a megszokott és elérhető szolgáltatások – azon a színvonalon, amit a harkányiak elvárnak – működni tudjanak, át kell strukturálni a város bevételeit – mondta Baksai Tamás.

 

Ebben a gazdasági krízishelyzetben és a következő egy-két évben az látszik a kormány döntéseiből is, hogy a családokat és a vállalkozásokat nem terhelik tovább. Az elmúlt időszakban hozott intézkedések is ezt támasztják alá – szögezte le a polgármester.

 

 

Igazságosabb adórendszer a cél

 

Baksai Tamás ismertette: ugyan egy alacsonyabb szintre léptünk a város finanszírozásában, de a bevételeket valahonnan pótolni kell. Úgy gondolom, hogy egy arányosabb és igazságosabb helyi adórendszert kell felépíteni – fogalmazott. Leszögezte: nem tehetjük meg, hogy a családokra bármilyen új adónemet ráterhelünk, így nem vezetjük be például a kommunális adót, nem emeljük tovább a vállalkozásokat terhelő adókat. Azon kezdtünk el ezért gondolkodni, hogy hol vannak aránytalanságok a helyi adórendszerben – mondta a város polgármestere.

 

Harkányban az idegenforgalomból élők – a szállodák és a magánszállásadók egy része – fizetik a legtöbb adót: telekadó, építményadó, iparűzési és az idegenforgalmi adó. Ezeket a pénzeket az olyan közintézmények és szolgáltatások állami normatíván felüli költségeire költjük, mint a művelődési ház, városgondnokság tevékenysége, a város karbantartása, sportcsarnok, könyvtár, és a többi – magyarázta Baksai Tamás. Mint megjegyezte, ezeket a szolgáltatásokat viszont jellemzően épp azok a lakosok fogyasztják el, akik a kisebb befizetők csoportjába tartoznak.

 

Sajnos vannak adóelkerülők – mutatott rá Baksai Tamás az igazságosabb rendszer másik árnyoldalára. Mindenki látja, hogy robbanásszerűen elkezdett növekedni a város lakosságszáma. Számos ellenőrzés során – elsősorban a nyaralótulajdonosok között – találtak olyanokat, akik csak azért jelentkeztek be itteni lakosként, hogy ne kelljen adót fizetni az ingatlanjuk után. Nem egy odáig is elment, hogy tartózkodási helyének valódi lakcímét adta meg.

 

Kollégáink a hivatal adóosztályán is számtalan visszásságra hívták fel a figyelmünket az elmúlt években. Ezeknek az információknak birtokában és a folyamatok követése után arra jutottunk, hogy a helyi közteherviselést kell valahogy igazságosabbá tenni – összegezte Baksai Tamás. Mivel adóemelésre nem gondoltunk, viszont nagyon sok kedvezmény van a harkányi adórendszerben – valamint egy jogilag kifogásolható adómentességi kritérium – ezeket újra kellett gondolni.

 

Az üdülőként használt lakások adómentessége kapcsán Komárom megyében volt egy Harkányhoz hasonló eset – emlékeztetett a polgármester. Az üdülőtelepen használt lakások adómentességét a kormányhivatal ott hatályon kívül is helyezte. Mi ezt nem várnánk meg, és a megszüntetett mentesség helyett egy 80 százalékos adókedvezményt tervezünk bevezetni 2022-től az ingatlanok után – árulta el Baksai Tamás.

 

Mint elmondta, ennek 2021-ben is lesznek már nyomai, így most egy bevallási, úgymond regisztrálási időszak következik majd az ingatlantulajdonosok számára, de nem változik ezen felül semmi. Az első kötelezettség – átlagos ház esetében tízezer forintnyi – legkorábban csak két év múlva jelenik meg. Kiemelte: a hosszabb távon konszolidálódó költségvetési helyzet ezt még felül is írhatja, de az ezzel kapcsolatos teendőkről mindenki kap értesítést és a lakosság is tájékoztatva lesz a szokásos csatornákon.

 

 

A költségvetésben egy évre előre gondolkodunk

 

Az adótervezet nyomán beszedett összegek – függetlenül a kormány adóemelésre vonatkozó tiltásaitól – már a 2022-es évre vonatkozó költségvetést határozták volna meg eredetileg is. Baksai Tamás ezzel kapcsolatos kérdésre azt válaszolta: semmiképp sem tettük volna meg, hogy ebben a gazdasági válságban megterheljük a lakosságot. A város tartalékjai elegendőek ahhoz, hogy a fürdő nyári nyitásával és a főbb bevételt is jelentő idegenforgalmi adó beszedésével a 2021-es esztendőt végig tudjuk csinálni. Számba vettük a várható kiadásokat is, az erre vonatkozó költségvetés – a stratégiánk – pedig készen áll.

 

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a 2021-es évi költségvetésnek a főösszege egymilliárd forint alatt van, ami jóval elmarad az elmúlt évek gazdálkodásától.