Hosszúné Dávid Éva Margit: maradt bennem hiányérzet

Helyi - szerző: BB

2020 a koronavírus kapcsán fog bekerülni a történelembe, pedig számos más tervvel és megvalósításra váró ötlettel indult az idei év. Mi az, amit sikerült teljesíteni? Hosszúné Dávid Éva Margit alpolgármester válaszol.

 

Rengeteg tervünk és ötletünk volt a tavalyi évre, de a pandémia már az év elején mindent felülírt. Amikor márciusban megtörténtek az első bezárások, akkor a védekezésre kellett koncentrálnunk. Az volt az elsődleges, hogy Harkányban mindenki biztonságban érezze magát, utána pedig bizonytalanság lengte körül az egész évet. A nyáron kicsit fellélegezhetett a város, újraéledt, és néhány programot is meg tudtunk tartani, bár közel sem annyit, mint amennyit szerettünk volna. A képviselő-testületnek kétszer kellett átterveznie a költségvetést, ilyen körülmények között sajnos a tervezett beruházásainkat fel kellett függeszteni.

 

Milyen feladatokat vállalt a védekezésben?

 

Az intézményvezetőkkel és az egészségügyi szféra képviselőivel folyamatosan tartottam a kapcsolatot, velük egyeztetve napi szinten mértük fel, hogy mire van szükségük és mi miben tudunk segíteni. Az óvónők és az önkéntesek maszkot varrtak, melyeket időben meg is kapott minden idős harkányi lakos, példátlan volt az összefogás. A városban nem alakult ki pánik, mindenki tette a dolgát. Úgy gondolom, hogy ez nagyon jól működött.

 

Gondolom nem így képzelte el az első évét a képviselő-testületben…

 

Nyilvánvalóan nem, ugyanakkor ebből is lehetett tanulni. Azzal, hogy egy ilyen viszontagságos évben szerez először tapasztalatot az ember, azzal nem feltétlenül jár rosszul. Persze senki sem vágyott egy ilyen járványos esztendőre, azonban most egyszerre voltak leküzdendő akadályok, olyan körülmények, amelyekre azonnal kellett reagálni, nem kevés szerveznivaló és megoldásra váró problémák sokasága. Képviselőként, alpolgármesterként ezek alap feladatok, melyekből úgy érzem, sokat tudok majd hasznosítani a következő években.

 

Maradt önben hiányérzet?

 

Természetesen maradt. Én úgy gondolom, hogy minden képviselőben maradt hiányérzet, hiszen nem erre készültünk, de a világban sehol nem így indultak neki ennek az évnek. Látnunk kell, hogy nehéz helyzetbe került a város és a fürdő is. A turizmus gyakorlatilag teljesen megállt, ez pedig városunk mozgatórugója. A károkat felmértük, és közösen azon dolgozunk, hogy a járvány elmúltával a korábbi évekhez hasonló lendületet vegyen a város fejlődése. Ehhez elengedhetetlen, hogy a gyógyfürdő mielőbb kinyithasson. Ez minden harkányi vállalkozó és lakos közös érdeke, amihez most összefogásra és közös vállalásokra is szükség lesz. Nagyon örülünk annak, hogy a fürdőben zajló fejlesztésekre nem hatottak ki az idei év negatív folyamatai. A hármas medencecsarnok építése zavartalan, így őszre megnyithat a téli élményfürdő. Meggyőződésem, hogy ezzel a beruházással olyan előnyt kovácsol magának a fürdő, mely városunk egészére kiugróan hathat majd.

 

2021-re milyen célokat, terveket fogalmaz meg?

 

Először is nagyon szeretném, ha a következő év már a pandémiából kilábalásról szólna. Az idős lakosainkat, szeretteinket meg kell védenünk, ehhez egyéni felelősségvállalásra is szükség van, de a lehetőségeihez mérten a város is mindent meg fog tenni azért, hogy ők továbbra is biztonságban legyenek. Az a cél, mindannyiunk közös célja, hogy Harkány is maga mögött tudja a pandémiát és az elszenvedett károkat a lehetőségeinkhez mérten csökkentsük. A képviselő-testület tudatos, alaposan átgondolt gazdálkodással fogja ezt a folyamatot segíteni, emellett ugyanakkor bízunk abban, hogy a kormány is támogatja majd a turizmusból élő települések talpraállítását. Be kell látnunk, hogy gazdasági szempontból a következő évek nagyon nehezek lesznek. Polgármester úrral és képviselőtársaimmal mi a harkányi lakosok és a vállalkozók egy közös céljáért dolgozunk: hogy a városunk fejlődése mielőbb újra a régi kerékvágásba kerüljön.