Guller: tíz hónap kell a turizmus felpörgéséhez

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

A vírus nem mindennapi helyzetet teremtett, nyáron újraindulhat a turizmus a remények szerint – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.

 

Guller megállapítása szerint a legjobb forgatókönyv szerint is legalább tíz hónap kell, hogy az ágazat el tudja érni a járvány előtti szintet. A jelenlegi helyzetben alapvető célnak nevezte, hogy az újrainduláskor felkészülten lehessen várni a turistákat, és minél többen folytathassák a tevékenységüket, a jövőben versenyképes szereplői lehessenek az újrainduló turizmusnak. A tavalyi év drámai törést hozott a turizmusban az egész világon, így Magyarországon is. Százezrek megélhetését és a GDP több mint 13 százalékát biztosító ágazat 2020 márciusban hatvan nap alatt teljesen a padlóra került – fogalmazott.

 

Kiemelte, hogy január elsejétől a veszélyhelyzet végéig továbbra sem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást és idegenforgalmi adót fizetni.

 

Megjegyezte, hogy a turizmust érintő támogatása eléri a 800 milliárd forintot, ami szerinte európai összehasonlításban is kiemelkedőnek számít.