Monostori Zsolt: a fürdő nemzetközi szinten is megállja majd a helyét

Helyi - szerző: BB

A tavalyi év sokak számára másképp alakult, mint ahogy azt gondolták – emlékeztet Monostori Zsolt. A képviselő 2020-as esztendőt áttekintve válaszolt.

 

Szilveszter éjszakáján, mikor poharainkat magasba emelve koccintottunk, és boldog, sikerekben gazdag új esztendőt kívántunk egymásnak, talán egyikünk sem gondolta, hogy hamarosan egy világjárvány okozta gazdasági krízishelyzetben találjuk magunkat. A város szempontjából nézve, az elmúlt évet jelentős mértékben átalakította a válság. Harkány város bevételeinek nagy része az idegenforgalomból származik, az idelátogató turisták számának csökkenése és a központi elvonások mértéke komoly takarékossági intézkedésekre kényszerítette a város vezetését. Sajnos le kellett mondanunk rendezvényeink nagy részét, sajáterős út- és járdaépítésekről, felújításokról.

 

Melyek voltak a legfontosabb döntések 2020-ban?

 

Legfontosabb feladatunk a város anyagi helyzetének stabilizálása, ezért a költségvetést is módosítani kellett, takarékosság jellemzi a módosított költségvetést. Ügyelnünk kellett arra, hogy a takarékosságból következő megszorításokból vendégeink a lehető legkevesebbet érzékeljék.

 

A Harkányi Városgazdálkodási Zrt. felügyelőbizottságának is tagja. Hogyan sikerült a koronavírus által okozott helyzetet átvészelni?

 

A Harkány Városgazdálkodási Zrt. munkatársai a megváltozott körülmények ellenére is áldozatos munkájukkal mindent megtettek azért, hogy környezetünk ápoltságán ne látszódjon a takarékoskodás. A nyár folyamán ide látogató vendégeinket mind a fürdőben, mind a városban ápolt gyepek és színpompás virágszigetek fogadták. Nagy sikere volt a Zsigmondy sétányon elhelyezett pálmafáknak is. Köszönet jár érte a HVG. Zrt. valamennyi dolgozójának.

 

Mit várhatunk 2021-től?

 

Reményeink szerint a jelenlegi helyzet hamarosan már csak egy rossz emlék lesz, és gőzerővel folytatódhat tovább a város fejlesztése. Talán nem mindenki tudja, de a fürdő fejlesztése a krízishelyzetben is folytatódott. Hamarosan átadásra kerül a hármas medencében a téli strandfürdő, a benne található élményelemekkel, csúszdákkal, sodrófolyosóval, pezsgőpadokkal, ugrótoronnyal, tanmedencével. Ezzel egy újabb hiánypótló beruházás készül el, amely szervesen kapcsolódik a korábban átadott kettes épülethez. Nagy reményeket fűzünk az új medencéhez, amely a téli idegenforgalmat hivatott erősíteni, és talán segít a fürdő gazdasági stabilitásának megőrzésében is.

 

Beszéljünk egy kicsit a jövőről is! Hamarosan indul a kültéri gyermekvilág kivitelezése. Folyamatban van a mediterrán medence és a hullámmedence tervezése, valamint talán hamarosan elkezdődhet az új főbejárat és az új gyógyászati épület tervezése is. Amennyiben ezeket a beruházásokat mind sikerül megvalósítanunk, fürdőnk nemcsak hazai viszonylatban, de nemzetközi összehasonlításban is megállja majd a helyét. Végül, de nem utolsó sorban beszéljünk egy szezonális dologról. Mivel városunk lakosságának száma meghaladta az ötezret, így központi keretből már nem, de az önkormányzat saját keretéből biztosított a rászorulók részére tűzifa támogatást. Valamennyi igénylő számára kiszállításra került a város szociális tűzifa készlete.