Letartóztatták Siklósnagyfalu polgármesterét

Baranya - szerző: HH

A Pécsi Járásbíróság csütörtökön elrendelte Siklósnagyfalu polgármesterének letartóztatását egy hónapra jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettének alapos gyanúja miatt.

 

Kedd hajnalban kommandósokkal vitték be Kosztics Józsefet és élettársát, egy 32 éves szintén helyi nőt Siklósnagyfaluból. Rendőrségi kihallgatásuk során beismerő vallomást tettek.

 

A nyomozás eddigi adatai szerint 2020. október 24 és 2020. november 30. között a vezetése alatt álló település önkormányzatának 7.300.000 forint, és a településen működő, általa képviselt szociális szövetkezetnek 6.920.000 forint kárt okozott úgy, hogy a fenti összegeket részletekben, a település, illetve a szociális szövetkezet bankszámláiról a saját bankszámlájára, majd a pénz egy részét onnan tovább élettársa bankszámlájára utalta át. A polgármester az átutalt összegekkel sajátjaként rendelkezett. A pénz egy részét döntő részben szerencsejátékra, a többit saját szükségleteire használta fel – közölte a Pécsi Törvényszék.

 

Kosztics József többször állt már bíróság előtt, hasonló bűncselekmények elkövetése miatt. A jelenleg terhére rótt jelentős tárgyi súlyú bűncselekmény miatt kiszabható szabadságvesztés mértéke kettőtől nyolc évig terjedhet. Alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsított, szabadlábon hagyása estén megszökne, elrejtőzne, tárgyi bizonyítási eszközt, elektronikus adatot semmisítene meg, veszélyeztetve ezzel a bizonyítást, illetve újabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el. A bíróság határozata végleges.