Tavasszal jön a Lex Facebook

Technológia - szerző: HH

Az Igazságügyi Minisztérium tavasszal törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé a nagy technológiai vállalatok hazai működésének szabályozásáról – jelentette be Varga Judit.

 

Az igazságügyi miniszter Facebook-oldalán tette közzé, hogy bár továbbra is együttműködnek az unió hasonló irányú szabályozásának előkészítésében, az elmúlt időszak eseményei megmutatták, hogy gyorsabban kell lépnünk az emberek védelme érdekében. Hiszen ma már önkényesen bárki lekapcsolható az online térből bármilyen hivatalos, átlátható, tisztességes eljárás és jogorvoslat lehetősége nélkül – fogalmazott, digitális szabadságnak nevezve törekvéseiket.

 

A Facebook nem közösségi tulajdon vagy alapjogként járó szolgáltatás, hanem egy profitorientált amerikai magánvállalat felülete. Ennek szolgáltatásait előre meghatározott feltételek mellett vehetik igénybe a felhasználók. Ezekre a szabályokra és a nagyobb elérés érdekében fizetett hirdetésként megjelenő posztok után következő jelenségekre kevesen fordítanak megfelelő figyelmet, így sokak számára könnyen félremagyarázható helyzetet teremtenek egyes intézkedések.