Napokon belül zárul az egészségügyi dolgozók oltása

Belföldi hírek - szerző: HH

Napokon belül lezárul az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása, és intenzívebbé válik az oltások beadása az idősotthonokban, szociális intézményekben – mondta az országos tisztifőorvos.

 

Müller Cecília jelezte, a kormány szerdai ülésén vizsgálja a járványügyi intézkedések fenntartását, a kabinet szeretne mielőbb nyitni, a korlátozásokat lehető legszélesebb körben enyhíteni, de ehhez jelentősebb vakcinamennyiségre van szükség. Abban bízik, hogy az uniós beszerzéseken kívül máshonnan is behozatalra kerülnek oltóanyagok, és ezzel felgyorsulhat az oltások beadása.

 

Szerdára 361.881-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 12.198-ra emelkedett, a gyógyultak száma 246.596. Az aktív fertőzöttek száma 103.087-re csökkent, kórházban 3.809 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 17.834 személy van, a mintavételek száma 3.084.716-ra nőtt.

 

Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben, különböző gyártóknál – Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac. Két gyártótól eddig 201 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra, hét Pfizer- és egy Moderna-szállítmány. A héten még vasárnapra várnak egy Moderna-szállítmányt. Ebből a mennyiségből 152.704 ember kapta meg az első védőoltását, 17.772-en már a másodikat is, ők 7-10 napon belül teljes védettséget élveznek.

  

Az operatív törzs tájékoztatójából kiderült az is: az orosz vakcinát a magyar hatóság az AstraZeneca-vakcinával együtt már engedélyezte. A kínai Sinopharm-vakcinával kapcsolatban pedig tartanak a vizsgálatok és a tárgyalások