Jó hírünk van a harkányi internetezőknek, küszöbön a 21. század

Helyi - szerző: HH

Szupergyorsnak számít a Telekom telefonos internete, de folyamatban van egy optikai hálózat kiépítése is, ami azonban várhatóan nem készül el március végéig – derül ki a kormányzati központ Új Harkányi Híreknek küldött válaszaiból.


 

Míg Harkány egyes meghatározó területein alig néhány megával megy az internet, a kormányzat – csak azért, mert meg lehet rendelni a Telekom 30 Mbit/s sebességű csomagját – úgy látja, többségében elérhető a szupergyors internet. Szerencsére valódi fejlesztés is a küszöbön van, no nem úgy, ahogy a Vidanet már párszor belengette az üdülőtelepek bekötését, hanem úgy, hogy arra uniós vállalások is garanciát nyújtanak.

 

A HWR-Telecom jelenleg vírusoktól sem mentes oldalán már elérhető Harkány teljes területén a gyorsnak elfogadhatóan nevezhető 1000 Mbit/s sebességű internet megrendelő formulája, ám a szükséges rovatok kitöltése és a 7 ezer forintos rendelés leadása után nem sokkal csörög a telefon, hogy a szolgáltatásra bizony még várni kell.

 

A felvetődött ellentmondások és a Telekom szupergyorsasága miatt megkerestük az illetékes kormányzati szervet, hogy megtudjuk, meddig kell még a közel két évtizedes sebességkorlátokkal bajlódnia egy fürdőjével Európához felzárkózó üdülővárosnak és egyáltalán miért nevezzük szupergyorsnak azt, ami akkor sem számított korszerűnek, amikor bekötötték.

 

Ettől van szupergyors internet Harkányban

 

A Szupergyors Internet Program (SZIP) célja az ország összes háztartásának szélessávú, azaz minimum 30 Mbit/s névleges letöltési sebességet biztosító hozzáférési hálózattal el nem látott címeinek lefedése.

 

A SZIP alapját, azaz a még nagysebességű internet szolgáltatásra képes infrastruktúrával le nem fedett magyarországi címek meghatározását a 2014. decembere és 2015. áprilisa között országosan lefolytatott, szolgáltatók által biztosított információkon alapuló internet lefedettségi felmérés képezte – emlékeztet a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ).

 

A lefedettségi felmérés az ország összes olyan címmel, helyrajzi számmal azonosított belterületi és ipari ingatlanjai esetében megtörtént, amelyek szerepeltek a 2014. évi KEKKH és KSH címadatbázisban.

 

Az Európai Uniós elvárásoknak és céloknak megfelelően egy címet akkor tekintenek szélessávú, vagy más szóval szupergyors internettel lefedettnek, ha az internet szolgáltató – amennyiben a címen lakó ügyfél megrendeli – 15 munkanapon belül képes az ügyfél számára a lakásába vagy házába kiépíteni és bekapcsolni a 30 Mbit/s vagy annál nagyobb névleges letöltési sebességű internet szolgáltatást.

 

Az EU-s szabályokkal összhangban a felmérést követően minden szolgáltatónak lehetősége volt arra, hogy a lefedetlen címekre 3 éven belüli saját forrásból történő hálózatfejlesztést vállaljon és erre vonatkozóan a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal – a mai Innovációs és Technológiai Minisztérium elődjével – egy együttműködési megállapodást kössön.

 

A Telekom internetét is szupergyorsnak látják

 

Harkányban a 2014-es KEKKH országos címadatbázis alapján 1926 igényhely volt azonosítva. Ebből – a településen internet szolgáltatást nyújtó cégek jelentése szerint 1361 igényhely – azaz 70,7 százalék – szupergyors internettel már a felmérés időpontjában, azaz 2015. elején lefedett volt. A kormányzat szerint ezt az úgynevezett VDSL2 (hagyományos telefonvonalas), valamint koaxkábeles hálózat együttesen teljesítette.

 

A KIFÜ közölte lapunkkal, hogy önerős fejlesztés keretében 2015-ben egyetlen szolgáltató sem vállalta Harkányban a lefedetlen igényhelyeinek fejlesztését.

 

Végül egy uniós támogatású konstrukció keretében került sor 2016-ban illetve 2018-ban a szupergyors internettel lefedetlen címek hálózat fejlesztési pályázat kiírására a Siklósi járásban.

 

Mindkét pályázat nyertese, kedvezményezettje a HWR-Telecom Kft. lett, amely két pályázat révén összesen 370 darab (368+2) igényhely lefedését célozhatta meg optikai hálózat kiépítésével. Mindkét támogatási szerződés alapján a hatályos befejezési határidő 2021. március utolsó napja, ám a szolgáltató azóta kérte ennek meghosszabbítását.

 

2019 végén ismételten sor került az országos internet lefedettségi felmérésre, amelynek során több szolgáltató hatósági adatszolgáltatási kérésre válaszul hivatalosan jelezte a kormányzati ügynökség felé, hogy Harkány településen 1368 igényhelyen képes 30 Mbit/s vagy azt meghaladó sebességű szupergyors internet szolgáltatást biztosítani.

 

Harkány esetében értékelési fázisban van továbbá egy pályázat, mely értelmében a Szőlőhegyen 75 igényhelyen épülhet ki nagysebességű internetes végpont.