A családi adókedvezmények kéthavi pluszt is hozhatnak a kiskeresetű családoknak

Gazdaság - szerző: KT

Varga Mihály szerint a családi adókedvezmények kiterjesztése az idén akár 13-14. havi fizetést is jelenthet a kiskeresetű családoknak. A nemzetgazdasági miniszter egy budapesti sajtótájékoztatón az MTI-nek azt is elmondta, hogy az érintettek a februári fizetésük kézhez vétele után érzékelhetik először a kedvezmények pozitív hatását.

(fotó: MTI / Beliczay László)


A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a családi adókedvezmények kiterjesztése révén újabb 50 milliárd forint marad a családok zsebében, így 2014-ben a családi kedvezmények együttesen 230 milliárd forintot hagynak a gyermeket nevelő munkavállalóknál.   

 

A nemzetgazdasági miniszter rámutatott: a családi adókedvezmény kiterjesztése 260 ezer családot érint. Így összességében az adó- és járulékkedvezmények összege eléri a 600 milliárd forintot, évente ennyivel marad több összesen a gyermekes családok pénztárcájában.  

 

A miniszter szerint a tavaly elindított rezsicsökkentés is hozzájárul ahhoz, hogy a családoknál maradó jövedelem értéke nőtt, a tavaly szeptemberben elkezdett pedagógus béremelés pedig növelte a pedagógusok jövedelmét, és ez idén is folytatódik.  


Varga Mihály számpéldákkal mutatta be, hogy a január elsejétől érvényesített családi kedvezmény-kiterjesztés mennyivel növeli a gyermekes családok jövedelmeit. Elmondta: január elsejétől, ha valaki nem tudja érvényesíteni a 16 százalékos szja-ból a családi kedvezményt, akkor a 7 százalékos egészségügyi, illetve a 10 százalékos nyugdíjjárulékból is levonhatja a családi kedvezményt.   


A miniszter elmondta: egy két gyermeket nevelő, bruttó 90 ezer forintos, összes jövedelemmel rendelkező család havi 5600 forinttal több pénzzel gazdálkodhat, egy háromgyermekes, bruttó 100 ezer forint keresetet kapó család havi nettó 17 ezer forinttal több pénzzel rendelkezik majd, egy több gyermekes, bruttó 200 ezer forintos jövedelemmel rendelkező család havi 34 ezer forinttal több pénzből gazdálkodhat.   


A miniszter tájékoztatóján több budapesti pedagógus is saját példáján, családja keresetén mutatta be, mennyivel többet kapnak idén februártól a családi kedvezmények igénybe vételével.


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.