A díszkivilágítással kezdte Harkány a megtakarítást

Helyi - szerző: HH

Még a télen láthatóvá válhatnak a hajnali utcák kivilágításán azok a döntések, melyek a város számára megtakarítást jelentenek a többszörösére drágult elektromos áram miatt.

 

A kormány decemberi döntése szerint a 10 ezer fő alatti települések esetében – mint Harkány vagy Siklós is – főként az alapján dől el, mennyi támogatást kaphatnak energiaköltségeik fedezésére a kormánytól, hogy mekkora a település egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képessége. Az ezzel kapcsolatos egyeztetések Harkány esetében is megkezdődtek.

 

Harkány vezetése korábban a közvilágítás átalakításáról döntött, miszerint lehetőségekhez képest a hajnali órákra – éjfél és 4 óra között – a kisebb forgalmú helyeken lekapcsolják, máshol szakaszosan iktatják ki az utcai lámpákat – emlékeztetett Remmert Ferenc.

 

Az alpolgármester ismertette: három helyen kábelhiba miatt foghíjas a világítás a városban, melyek keresése folyamatban van, a megtakarítási intézkedések eddig a díszvilágításon érhetőek tetten. Ezek rendszerét folyamatosan alakítják át, mely mentén folyamatosan kapcsolják le őket.

 

Jelenleg az áramszolgáltató válaszára vár az önkormányzat több kérdésben, egyebek mellett arra, hogy az mely utcák és világítási szakaszok azok, ahol a lámpák az elképzelésnek megfelelően átalakíthatóak. A tervekben többek közt az szerepel, hogy a kisebb forgalmú helyeken 00 és 04 óra között lekapcsolják a közvilágítást, megint máshol pedig minden második vagy harmadik lámpát hagynak világítani. A szándékosan kikapcsolt lámpák oszlopai matricával vagy szalaggal jelzik majd a megtakarítást, ezzel kerülve el, hogy hibás lámpatestként jelentsék őket – tette hozzá Remmert Ferenc.