20 éves hagyománnyal szakít a Google

Technológia - szerző: GR

A Google élete kutatási projektként indult 1996-ban, melynek az volt a célja, hogy körbejárja az internetet és keresőmotorként funkcionáljon. 18 évvel később most az akkori időkből megmaradt dizájnt váltják le. A ’90-es évek stílusára emlékeztető aláhúzott linkeket egyszerűen eltávolítják a Google keresési találataiból – írja a The Verge.  

 

Ez tényleg a web egy korszakának lezárulását jelzi, hiszen az aláhúzott linkek alkalmazása megszokott volt a webfejlesztők körében linkek kiemelésére olyan oldalakon, mint a Geocities, az Altavista vagy a pets.com. A ma legnagyobb vizuális fordulópontja ez, de a Google az asztali keresési eredmények egyéb elemeibe is belenyúlt most.

 

„Megnöveltük a találatok címének méretét, eltávolítottuk az aláhúzásokat és kiegyenlítettük a sorok magasságát” – mondja a Google vezető dizájnere, Jon Wiley. „Ez javít az olvashatóságon és összességében egy letisztultabb külsőt eredményez.”  

 

A Google ezen kívül az új hirdetési címkéket is áthozza mobil oldaláról és az egész kereső felülete konzisztensebbé válik a mobil és applikációs változataival. A változások bár aprónak tűnhetnek, a Google számára mégis jelentősek: egy keresőmotor dizájnja alakul át, ami eddig ritkán ért meg ilyet. Ezen kívül jobban passzol a modernebb, tapintás-barát oldalakhoz is, amelyeken egyes oldalelemek megnövekedtek, hiszen a fogyasztók egyre inkább a tabletek és okostelefonok felé mozdulnak el.

 

Nem egy olyan drasztikus kezdőoldal-átalakításról van szó, mint amit a Google még 2010-ben egy nap erejéig kipróbált, de ez a mostani mindenképpen a Google ’90-es, webes éveinek végét jelzi éppen akkor, amikor a világháló 25. évfordulóját ünnepli.

HH/The Verge