A honvédség kutatott a legendáink után

Baranya - szerző: HH

Honnan ered a legenda, hogy az egyik Matty környéki tóban egy ingoványra tévedt tank van elsüllyedve? Mit találtak a Matty melletti bunkerekben? Hogy függnek ezek össze?  

 

A hiedelmek szerint 1945 februárjában süllyedt el egy német Tigris tank, mely találatot nem kapott ugyan – így levéltári feljegyzések sem őrzik emlékét – viszont olyan ingoványra tévedt ahonnan nem tudott többé szabadulni. Néhány éve búvárok is lemerültek, de a felkutatására tett erőfeszítés nem vezetett eredményre.  

 

Dr. Négyesi Lajos, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Hadirégész, Hadszíntérkutató és Hagyományőrző Osztály vezetője elmondta: az elsüllyedt tank legendájának tipikus esetével állunk szemben. A monda alapjául szolgál az is, hogy a közelben találtak egy Panzer IV kupolát, valamint tényleg Drávaszabolcsnál harcolt az első Bolgár hadsereg páncélos osztálya, ami ilyen tankokkal volt felszerelve, és amik közül kettőt ki is lőttek. A löveg kiásásakor a helyiek jelezték, hogy a tank alja pedig egy tóban van, és a legenda feléledt.  

 

Hamarosan megállapították, hogy az említett kupola nem bolgár harckocsiról való, hanem a szovjetunióból szállították ide és a bunkerre építették. Négyesi elmondta, hogy a kilőtt tankok hosszú heteken keresztül a mezőn kiégve álltak, amíg szép lassan meg lehetett közelíteni őket és különböző brigádok, rajta játszó gyerekek szétszerelhették, széthordhatták, így lassan eltűnt. Valószínűleg innen a monda, hogy elsüllyedt, elásták. 

 

Az említett, bunkerre épített lövegtorony Matty közelében, a negyvenes-ötvenes években a déli határ védvonalában telepített erődrendszer tisztításakor, feltárásakor került elő. Ez a több száz kilométer hosszú bunkerlánc Baranyát is érintette az említett szakaszon. A löveg körbebetonozott fészkéből való kiemelését Holló József tábornok irányította, aki elmondta: ez egy olyan géppuska tüzelőállás volt harckocsi toronyba építve, mely egy adott szakaszt és irányt volt hivatott védeni egy esetleges áttörés során. A tábornok szerint haszna sajnos nem sok volt, de valódi mérnöki csodáknak tekinthetjük ezt az összeépítést. A több tonnás Pz.IV. tornyot egyébként 2008-ban kibontották beton talapzatából és elszállították.