A kardiovaszkuláris betegségek fogalma, kialakulását befolyásoló rizikó faktorok, rizikófelmérés

Életmód - szerző: |X|

Európában a kardiovaszkuláris megbetegedések a vezető halálokok közé tartoznak. Évente több mint 17.5 millió életet követelnek világszerte.

 

A kardiovaszkuláris betegség olyan kórkép, ami érinti a szívet és sok esetben az egész szervezet érrendszerét. Számos betegséget sorolhatunk ebbe a csoportba, de soknak ugyanaz az oka: az érpályában keringő zsírtartalmú plakkok felszaporodása.

 

Ide tartoznak a szívkoszorúér betegségek, a perifériás vaszkuláris betegségek és a stroke.

 

Főbb kardiovaszkuláris betegségek:

 

– Hypertónia (magas vérnyomás) betegség,

– Ischaemiás szívbetegségek (ISZB, szívinfarktus, angina pectoris),

– Cerebrovaszkuláris betegségek (TIA, Stroke),

– Perifériás érbetegségek,

– Szívelégtelenség,

– Cardiomyopathiák,

– Veleszületett szívbetegségek,

– Reumatikus eredetű szívbetegségek ( sterptococcus fertőzések ).

 

A szívkoszorúér- betegséget előidéző betegségeket és állapotokat kockázati tényezőknek nevezzük, ezeknek a tényezőknek az összessége határozza meg, hogy mekkora esélyünk van a koszorúér betegség kialakulására.

 

A kardiovaszkuláris betegségek kockázati tényezői:

 

A kockázati tényezők egy része nem változtatható, azok a kockázatfelmérés szempontjából fontosak, más részük azonban befolyásolható, és minden erővel arra kell törekedni, hogy azokat a lehetséges módon elimináljuk, ill. hatásukat gyengítsük.

 

– Nem változtatható: – Kor,

– Nem, a férfi /nő arány 2:1- hez. A nők általában 10 évvel később betegszenek meg, mint a férfiak.

– Genetika,

– Változtatható: – Magas vérnyomás,

– Cukorbetegség

– Magas choleszterin szint

– Dohányzás

– Alkohol

– Elhízás

– Mozgásszegény életmód

 

Rizikófelmérés: A szív érrendszeri betegségekkel kapcsolatos kockázat felmérése a tünetmentes, de nagy kockázattal élő betegek azonosítására szolgál. Rendszeres rizikóbecslés ajánlott azoknál, akiknek valamilyen okból emelkedett a szív- érrendszeri betegségek rizikója. Pl., ha a családban halmozottan fordul elő magas vérnyomás, cukorbetegég, hirtelen szívhalál, dohányzik. A SCORE táblázatot elsősorban a tünetmentes, még szívbetegséggel nem rendelkező személyek kockázatbecslésére fejlesztették ki. Azok, akik szívinfarktuson már átestek, automatikusan magas kockázati kategóriában sorolhatók, mégis érdemes a rizikótáblát használni, mert ha a rizikófaktorokat csökkenti akkor az jól követhető a táblázatban. Lemérhető, hogy életmód váltással és megfelelő kezeléssel a rizikó hogyan csökkenthető, Segítséget nyújt a döntések meghozatalában, hogy a dohányzás elhagyásával, magas vérnyomás megfelelő beállításával, a vérzsír szint csökkentésével mennyivel csökkenthető a kockázat. A SCORE táblázat a 10 éves halálos kimenetelű szív- érrendszeri események kockázati valószínűségét adja meg.
A mellékelt táblázattal mindenki magának is ellenőrizheti a rizikóértékeit.

 

rizf

Alacsony a szív- és érrendszeri rizikó, ha a SCORE táblázat ≤1% értéket mutat, és mentes egyéb kardiovaszkuláris rizikófaktoroktól is.

 

Közepes a szív- és érrendszeri rizikó, ha a SCORE táblázat értéke ≥1 és ≤5% (azaz a 10 éves halálos kimenetelű szív, – érrendszeri esemény valószínűsége 1-5% közé esik). Ekkor életmódi tanácsadás és életmód váltás javasolt.

 

Nagy szív- és érrendszeri rizikójú egyéneknél (a 10 éves halálos kimenetelű szív, – érrendszeri esemény valószínűsége több, mint 5% de kevesebb, mint 10%) intenzív életmód tanácsadás (egészséges étrend kialakítása, rendszeres testmozgás, dohányzás elhagyás) szükséges és gyógyszeres kezelés elindítása is szóba jöhet (pl. vérnyomáscsökkentő szedése, koleszterincsökkentő kezelés).

 

Igen nagy szív- és érrendszeri kockázatot jelentő állapotokban (a 10 éves halálos kimenetelű szív, – érrendszeri esemény valószínűsége több, mint 10%) életmódváltás szükséges és a gyógyszeres kezelés gyakran elkerülhetetlen. A fenti táblázatban szereplő rizikófaktorok mellett számos fontos szív-és érrendszeri rizikó nem szerepel a SCORE táblázatban, mégis jelentősen befolyásolják a szív- és érrendszeri kockázatot, sőt önmagukban nagy rizikót jelenthetnek. Ilyenek a cukorbetegség, a szociális státusz, a szociális izoláció, a korai szívbetegség, illetve korai szív eredetű halálozás a családban, az elhízás.

 

Siklósi Kórház Egészségfejlesztési Iroda