A kínai növekedési modell veszélyeire figyelmeztet a Fitch

Gazdaság - szerző: GR

Növekvő veszélyeket rejt a kínai növekedési modell – figyelmeztet a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő. Az előrejelzések szerint a kelet-ázsiai ország gazdasági bővülésének üteme az idén várhatóan eléri majd a 8 százalékot.

    A legnagyobb veszélyforrások egyikét az ország gyorsan növekvő hitelállománya jelenti, mindenek előtt pedig a helyi kormányok adósságának rohamos bővülése – véli a Fitch, korábbi kínai és nemzetközi elemzők figyelmeztetését megismételve.
A kínai gazdaság teljes hitele jelenleg a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 190 százalékát teszi ki, szemben az öt évvel ezelőtti 124 százalékkal, ami jelentős arányú adósságállomány-bővülést mutat. Az állomány növekedése a befektetésekre építő növekedési modell számára is komoly akadályokat állít – írja a hitelminősítő, hozzátéve, hogy a helyzet további romlása Kína szuverén hitelbesorolására is negatív hatással lehet.
A Fitchnél Kína hazai valutában kibocsátott adósságát illetően „AA-” besorolással szerepel, negatív kilátás mellett, míg a külföldi hitelállományát illetően „A+” a besorolása, stabil kilátás mellett.
Az adósságállomány növekedésének üteme – ha annak nem vet gátat a központi vezetés – akár a 15 százalékot is elérheti idén – jósolja a Fitch.
Veszélyt jelent a pénzügyi rendszer stabilitására emellett a hivatalos bankrendszeren kívül kölcsöntevékenységet végző, úgynevezett árnyékbankrendszer is. A Cajhszin gazdasági és pénzügyi napilap egy decemberi cikke szerint ennek mérete a teljes hivatalos banki eszközállomány 12-13 százalékát közelíti, ami az ország éves GDP-jének nagyjából harmada, és jóval nagyobb a korábban gondoltnál.
Ugyancsak problémás terület a banki eszközállomány átláthatóságának hiánya – állítja a Fitch.
A hitelminősítő szerint az ország gazdasági növekedése eléri a 8 százalékot az idén, az ázsiai régió pedig a 2012-es 6 százalék után 6,4 százalékos bővülést produkál majd, vagyis továbbra is a világ leggyorsabban fejlődő térsége marad. A régió fejlődésére legnagyobb veszélyt rejtő tényezők az Egyesült Államok költségvetési helyzetének, valamint az eurózóna stabilitásának alakulása – véli a Fitch Ratings.

(Forrás: MTI)