A kormány az idén is több lépést tesz azért, hogy Budapest startup főváros legyen

Gazdaság - szerző: GR

A kormány az idén is több lépést tesz azért, hogy Budapest legyen Kelet-Közép-Európa startup fővárosa – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára csütörtökön Budapesten a SmartMobil konferencia megnyitóján.  

 

Az államtitkár hangsúlyozta: a hazai startup világ szereplőinek és az NGM szakértőinek részvételével működő BudapestHUB munkacsoport azt tűzte ki célul, hogy Budapest és Magyarország a régió startup központja legyen az évtized végére.  

 

Ennek érdekében a magyar kormány az idén több lépést tesz: nemsokára elindul az Inkubátor-Link program annak érdekében, hogy összekösse az ígéretes magyar startupokat a világ vezető innovációs központjaival, míg az Open/Living laboratóriumok program keretében a nagy cégekkel szeretnék majd összehozni a startupokat. Emellett a spin-off ösztöndíj rendszer lehetőséget teremt az egyetemi kutatási eredményeket közvetlenül hasznosító spin-off vállalakozások támogatására, és folytatódik a tavaly elindult gazella-program; ezek a tervek már a kormány előtt vannak, és hamarosan indulnak – mondta el Cséfalvay Zoltán. Szólt arról is, hogy az innovációhoz nem elég a tehetség, ki kell építeni egy olyan támogató „ökoszisztémát”, amely segíti az ötletek megvalósítását.  

 

A budapesti SmartMobil konferenciára a világ minden részéről érkeznek szakértők, ami azt jelzi, hogy a mobil alkalmazásokhoz kapcsolódó gazdaság és a startupok részei a globális versenynek. Az utóbbi időszakban gyors technológiai fejlődés ment végbe a világban, a digitalizáció megváltoztatta az innovációt, és könnyebbé, olcsóbbá tette a tudás megosztását és a kísérletezést nemcsak a tudományos területen, hanem az új termékek, gazdasági modellek területén is.

 

Az úgynevezett applikációs – vagyis a webes és mobilos alkalmazások – gazdasági térnyerése a legjobb példa arra, hogy a digitalizáció hogyan alakította át kapitalizmust – mondta az államtitkár.

 

Cséfalvay Zoltán kifejtette: míg 2009-ben gyakorlatilag nulla, 2013-ban már csaknem 2 millió volt az applikációk fejlesztésén dolgozók száma Európában, és 2018-ra 5 millióra emelkedik.  

 

Az applikációs gazdaságból származó bevételek az Európai Unióban 2018-ra megháromszorozódnak, 63 milliárd euróra ugorhatnak – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

 

A SmartMobil 2014 konferenciát az idén már az ötödik alkalommal rendezik meg, a konferencia arra keresi a választ, hogy miként szerezhetné meg Budapest a régió startup központjának pozícióját. Számos külföldi szakember véleménye, hogy a magyar garázscégek fejlesztői potenciálban és kreativitásban jól állnak, viszont hiányzik belőlük a „gyilkos ösztön”, amivel az innovációt piacképes termékké formálják – mondta Dobó János, a konferenciát szervező Endless Solutinos Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

 

Kiemelte: ez Magyarország legnagyobb, regionális szinten is jegyzett mobiltechnológiai konferenciája, amelyre az idén közel 1000 látogatót várnak, az előadók között pedig számos, a világ különböző startup központjából érkezett szakember van.