A Márton napra készülnek az oviban

Helyi - szerző: HH

Tematikus hetek zajlanak a harkányi óvodában. Az őszi egészséghét után most a Márton napra készülnek az ovisok, az új intézményvezető pedig a szakmai munka helyi sajátosságaival ismerkedik.

 

 

A harkányi óvoda vezetésének feladatát Szíjjártó Anikó látja el. Első pedagógus munkahelyén, a pécsi Anikó utcai óvodában tizenhárom évig dolgozott, melyből nyolc hónapot megbízott tagóvoda vezetőként töltött. A vezetőképző elvégzése után pályázott a óvodánk vezetői székére, melyet elnyerve augusztus óta tölti be hivatását.

 

Mint az intézményvezető ismertette, első tervei között szerepel a vegyes csoportok kedvezőbb kialakítása, a korosztályok közelítésével azt szeretné elérni, hogy ne legyen egy csoportban a kétéves és a hétéves gyerek. Rámutatott, ez nem jelenti több csoport létrehozását vagy a meglévőek feldúlását, inkább egy kimenő rendszerben való átszervezésről lesz szó.

 

Az ovisok túl vannak az egészséghéten, amikor a helyes életmód köré építették a napi foglalkozásaikat. A gyerekek gyümölcssalátát készítettek, egészséges sütiket sütöttek, de a védőnő is tartott korosztályuknak megfelelő előadást a fogápolásról és az egészséges életmódról – tudtuk meg. A szülők számára is nyitott volt az a kóstoló, ahol egészséges nasikat mutattak be, de az ő feladatuk a rajzverseny értékelése is.

 

Jó pár napot magába foglal a következő téma, a Márton napot áttekintése is – mondta Szíjjártó Anikó. A hagyományok megismerése mellett barkácsolnak is az apróságok, hiszen a libabábokat, töklámpásaikat, amivel november 11-én vonulnak fel, ők maguk készítik.

 

A Márton napi rendezvény egyébként idén is nagyobb szabású lesz: a siklósi fúvósok mellett a Harka Táncegyüttes is tart egy bemutatót, majd táncházat szervez. Sötétedés után pedig kezdődik a hagyományos lámpás felvonulás, de nem marad el a libakeresés sem az udvaron, ahol élő libával is találkozhatnak a csöppségek.