A munkahelyteremtés a következő négy év egyik legfontosabb feladata

Gazdaság - szerző: GR

A kormány egyik legfontosabb feladata a munkahelyteremtés, ez kell a társadalmi és gazdasági stabilitáshoz, és ez garantálja hosszú távon a fenntartható növekedést – mondta Gulyás Gergely, a Polgári Magyarországért Alapítvány főigazgatója a visegrádi országok (V4) 2013-as kormányzati teljesítményét értékelő konferencián, csütörtökön Budapesten.  

 

(fotó: MTI / Kovács Tamás)

A Nézőpont Intézet rendezvényén Gulyás Gergely kiemelte: a jó kormányzás elsődleges mércéje, hogy egy párt, illetve kormány népszerűsége elegendő-e ahhoz, hogy a választók bizalmát ismét kiérdemelje. Magyarországon ennek a kritériumnak megfelelt az elmúlt négy év kormányzása, de “nem lehet elbízni magunkat”, a rövid távú győzelem önmagában nem feltétlenül igazolja a jó kormányzást – közölte.

 

A jó kormányzás társadalmi és gazdasági feltételeinek tekintetében sikerült előrelépni az elmúlt négy évben; Magyarország visszakapaszkodott abból a mélységből, ahová a 2006 és 2010 közötti baloldali kormányzás juttatta – mondta.

 

Gulyás Gergely emlékeztetett: Magyarország komoly gazdasági nehézségekkel küzdött, és bár a helyzet ma sem “rózsás”, vannak eredmények, például megszűnt az ország elleni túlzottdeficit-eljárás, beindult a gazdasági növekedés, alacsony az infláció, és magas a munkavállalók száma.

 

Ugyanakkor arról is beszélt, hogy komoly társadalmi problémák is vannak: az ország régiói között jelentősek a fejlettségbeli különbségek. Remélhetőleg sikerül a befektetőket Magyarország északkeleti részére vonzani – tette hozzá.

 

Kitért még a magyar-roma együttélés, a munkanélküliség és az elszegényedés kérdésére is, mint mondta, ezekre is megoldást kell találni, hogy versenyképes legyen az ország.

 

Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője hangsúlyozta: a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) közül Magyarország a politikai stabilitás és a társadalmi viszonyok alapján az élen áll. Közölte: a politikai stabilitás rendkívül fontos, hiszen ennek hiányában nem lehet következetes társadalompolitika és fenntartható gazdaságpolitika sem.

 

Ugyancsak lényeges szempont volt a kutatásban a gazdasági perspektíva is: e tekintetben Lengyelország áll az élen, amely nemcsak a visegrádi országok között, de az Európai Unión belül is vonzó befektetési célpont – mondta.

 

Fodor Csaba úgy vélte, ha folytatódnak a V4 tagjainál tapasztalt kedvező trendek, a régió az EU éllovasa lehet a jó kormányzás szempontjából. A további sikerek érdekében minden országnak tudatosan összpontosítania kell figyelmét az eddig is következetes költségvetési politikára, a sikeres monetáris politikára és a növekedést ösztönző fejlesztéspolitikára – tette hozzá.

 

HH/MTI